RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Путін раптово запропонував свій «мирний план»: з купою ультиматумів

Володимир Путін назвав умови для припинення бойових дій в Україні.

Трансляцію його виступу вів телеканал "Росія 24".

Путін заявив, що українські війська мають бути повністю виведені з територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей у межах адміністративних кордонів. Крім того, Україна має повідомити про відмову від вступу до НАТО.

Якщо ці умови будуть виконані, то Росія негайно припинить вогонь, стверджує Путін.

«Звертаю увагу, саме з усієї території цих регіонів у межах їхніх адміністративних кордонів, які існували на момент їхнього входження до України. Як тільки в Києві заявлять, що готові до такого рішення і почнуть реальне виведення військ з цих регіонів, а також офіційно повідомлять про відмову від планів вступу до НАТО, з нашого боку негайно, буквально в ту ж хвилину, надійде наказ припинити вогонь і розпочати переговори. Повторю, ми це зробимо негайно», — заявив Путін.

За його словами, суть російської пропозиції «не у тимчасовому перемир'ї». Йдеться не про заморожування конфлікту, а про його «остаточне завершення», додав президент РФ.

Додатковими умовами для мирного врегулювання Путін також назвав нейтральний та без'ядерний статус України, а також скасування санкцій проти Росії.

«Ми хотіли б, щоб таке рішення — і про виведення військ, і позаблоковий статус, і початок діалогу з Росією, від якого залежить майбутнє існування України — у Києві прийматимуть самостійно, керуючись справжніми національними інтересами українського народу. А не за західною вказівкою. Хоча щодо цього існують великі сумніви», — заявив Путін.

Він додав, що сьогодні Москва робить «ще одну конкретну, реальну мирну пропозицію».

«Якщо в Києві та в західних столицях від нього відмовляться, то це їхня справа, їхня політична та моральна відповідальність за продовження кровопролиття», — підсумував він.

Пропозиція Путін прозвучала за день до початку організованого Україною Саміту світу, який відбудеться 15-16 червня у Швейцарії.

За даними української служби «Радіо Свободи», у зустрічі візьмуть участь 78 країн та організацій. Китай, Бразилія, Саудівська Аравія та кілька інших країн відмовилися від участі у саміті, а Росію на нього не запросили.

За словами президента України Володимира Зеленського, учасники обговорять, зокрема, обмін військовополонених за формулою «всіх на всіх», а також питання ядерної та продовольчої безпеки.