RU  UA  EN

Субота, 6 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Політика

Новини

5 липня

Всі новини

Зеленський закликав Трампа розкрити його план припинення війни

Український президент Володимир Зеленський закликав кандидата в президенти США Дональда Трампа розкрити свій план щодо швидкого припинення війни з Росією. При цьому зауважив, що пропозиції не повинні йти в розріз із суверенітетом України.

Про це Зеленський заявив в інтерв'ю Bloomberg TV.

За його словами, Трамп має чітко окреслити свої наміри щодо України, зокрема, що стосується подальшої військової підтримки.

"Якщо Трамп знає, як закінчити цю війну, він має сказати нам про це сьогодні. Якщо будуть ризики для незалежності України, якщо ми втратимо державність - ми хочемо бути до цього готові, ми хочемо знати", - наголосив президент.

Також заявив, що "потенційно готовий" зустрітися із Трампом, щоб почути пропозиції його команди. Він також розповів про затримки у постачанні зброї.

"Вони не можуть планувати моє життя і життя нашого народу та наших дітей. Ми хочемо зрозуміти, чи будемо ми в листопаді мати потужну підтримку США, чи залишимося зовсім самі", - сказав він.

За нагоди глава держави висловив подяку за черговий пакет допомоги на суму 61 млрд доларів, підтриманий Конгресом США після тривалої затримки. Водночас, наголосив, що військова техніка потребує занадто багато часу, щоб дістатися передової.

Окрім того, Зеленський спростував думку про те, що сторони на полі бою зайшли в глухий кут. Він наголосив, що українські військові зараз перебувають у кращому становищі з точки зору живої сили. Новий наступ залежить від питання озброєння бригад.

Раніше експрезидент США заявляв про плани закінчити війну до моменту своєї можливої інавгурації в січні після виборів. Також виступив з осудом щодо надання коштів на оборону України, стверджуючи, що Києву не вдасться виграти війну.

Раніше ми писали, що Україна уклала угоди про співробітництво у сфері безпеки з Литовською Республікою та з Естонією.