RU  UA  EN

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

6 жовтня

Всі новини

Парламент України закликав світ визнати обстріл "Охматдиту" терактом

Український парламент оприлюднив заяву із закликом до міжнародних країн-партнерів відреагувати на російську атаку 8 липня 2024 року по цивільній інфраструктурі та дитячій лікарні "Охматдит", визнавши такі дії терористичним актом.

Про це йдеться у повідомленні пресцентру Апарату Верховної Ради.

У заяві наголосили, що Росія вчинила один з найкривавіших воєнних злочинів за період протиправної, неспровокованої та невиправданої війни проти України. Цілилися окупанти по мирних українських містах, потрапивши у житлові будинки, лікарні та іншу цивільну інфраструктуру.

"На цей час тривають пошуково-рятувальні роботи, під завалами перебувають люди, в тому числі діти. Є загиблі", - йдеться у заяві ВРУ.

Зокрема, депутати назвали безпрецедентним за своєю жорстокістю ракетний удар по найбільшому та найстарішому дитячому медичному закладу України - Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит", де лікуються тисячі маленьких українців.

"Цей жахливий злочин проти найменш захищених і найуразливіших - хворих дітей - не має пояснення та вражає своєю нелюдською природою", - підкреслюють народні депутати.

У ВРУ нагадали, що за час широкомасштабної російської військової агресії зруйновано 214 медичних закладів, понад 1,6 тис. об’єктів - пошкоджені.

Політики переконані, що атака по "Охматдиту" вимагає жорсткої реакції Радбезу Організації Об’єднаних Націй, "однак зараз там головує країна-терорист, Російська Федерація, яка попри Статут ООН отримала статус члена ООН і статус постійного члена Ради безпеки".

Вони також закликали країн-партнерів надати Україні необхідну зброю, зокрема: системи Протиповітряної оборони Patriot і SAMP/T та ракети до них, далекобійну зброю, артилерійські системи та боєприпаси, безпілотники та системи Радіоелектронної боротьби в достатніх обсягах, а також закликали зняти обмеження на використання цієї техніки, щоб Україна мала змогу захистити себе від російського терору.

"Ми закликаємо уряди й парламенти іноземних держав, універсальні та регіональні міжнародні організації та їх парламентські інституції негайно відреагувати на варварську атаку, вчинену Російською Федерацією, та визнати її терористичним актом", - наголосили парламентарі.

У заяві ВРУ також закликали міжнародну спільноту зробити все можливе для розслідування цього та інших злочинів та притягнути до відповідальності та справедливого покарання винних у скоєному.

Нагадаємо, Україна має намір передати інформацію про останній масований ракетний обстріл українських міст Росією 8 липня в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС).