RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

19 вересня

Всі новини

CNN дізнався фразу про Україну у проекті комюніке саміту НАТО

Проєкт тексту спільного комюніке саміту НАТО, що відбудеться у Вашингтоні 9-11 липня, описує шлях України до вступу в Альянс як "незворотній".

Про це повідомляє CNN з посиланням на три обізнаних джерела.

"Проєкт може змінитися до остаточного варіанту, але наявність "незворотного" формулювання стане важливим сигналом для Києва і Москви, оскільки війна в Україні триває без жодних ознак завершення", – передає CNN.

Одне з джерел, а саме американський чиновник, зауважив, що Білий дім підтримує використання формулювання “незворотній" в остаточному комюніке, якщо в документі також буде підтверджено, що робота України над демократичними реформами продовжуватиметься. За словами чиновника, очікується, що остаточна версія документа міститиме цей термін.

Натомість додається, що велика кількість європейців наголошують на необхідності чітких формулювань щодо можливого майбутнього України в Альянсі. Зокрема офіційні особи США та Німеччини запропонували послуговуватись формулюванням "міст" до членства в НАТО для України.

Офіційні особи також підкреслили важливість "відчутних заходів" для підтримки продовження боротьби України з РФ, за словами одного з європейських дипломатів.

Інший високопоставлений представник адміністрації США у п’ятницю наголосив, що НАТО зробить "важливі нові оголошення про те, як ми збільшуємо військову, політичну і фінансову підтримку України з боку НАТО" в рамках "мосту".

Американські офіційні особи в понеділок публічно відмовилися обговорювати деталі спільного комюніке напередодні саміту, який розпочнеться у вівторок. Майкл Карпентер, старший радник з питань Європи в Раді національної безпеки США, в понеділок вказав:

"Справедливо багато уваги приділяється тому, що члени Альянсу скажуть про шлях України до членства в НАТО в декларації саміту. Формулювання будуть чіткими і рішучими. Вони визнають життєво важливі зусилля України з проведення реформ і продемонструють підтримку України з боку Альянсу на шляху до членства в НАТО".

Раніше ми також писали, що Україна очікує від саміту НАТО, який відбудеться у Вашингтоні 9-11 липня, "конкретних кроків" з боку партнерів, зокрема, щодо посилення повітряної оборони України.