RU  UA  EN

Субота, 24 серпня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90
Політика

Новини

23 серпня

22 серпня

Всі новини

Додатковий Patriot: Україна та Румунія уклали безпекову угоду

Україна та Румунія підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки. Країна стала 23-ю за рахунком, з ким укладені подібні двосторонні безпекові угоди.

Про це повідомляє пресслужба президента України.

Зазначається, що документ підписали у Вашингтоні президенти України та Румунії Володимир Зеленський і Клаус Йоханніс.

Як передбачає угода, Румунія надасть Україні систему Patriot. Також надалі підтримуватиме у тому ж темпі, що й з початку повномасштабної війни, сприятиме максимально оперативному транспортуванню всієї необхідної техніки своєю територією в Україну.

Особливість договору - прописані конкретні пункти співробітництва для зміцнення безпеки у Чорноморському регіоні. Зокрема, країна планує допомогти в розмінуванні Чорного моря та надасть підтримку через інструменти Євросоюзу та НАТО.

Також спільно із іншими партнерами допомагатиме навчальному центру F-16 для військової підготовки українських пілотів, сприяючи коаліції спроможностей ВПС.

Йдеться і про підтримку оборонної промисловості України. Також співпраця стосуватиметься: розвідки, контррозвідки, кібербезпеки, інформбезпеки, гуманітарного розмінування, санкційних обмежень, відбудови України.

"Крім того, в угоді зафіксований механізм 24-годинного екстреного реагування у разі повторної російської агресії проти нашої країни або значної ескалації", - додали у пресслужбі.