RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика

Новини

20 вересня

Всі новини

НАТО опублікувало декларацію щодо «незворотного шляху» України

Члени НАТО назвали незворотнім приєднання України до Альянсу та запевнили в підтримці нашої країни на шляху євроатлантичної інтеграції.

Декларація опублікована на офіційній сторінці Альянсу.

"У той час як Україна продовжує життєво важливі зусилля, ми надалі підтримуватимемо її на незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включно з членством в НАТО", - йдеться у декларації.

При цьому зазначається, що Україна має обирати самостійно, без зовнішнього втручання, шлях забезпечити власну безпеку.

"Ми ще раз підтверджуємо, що зможемо надати Україні запрошення приєднатися до Альянсу, коли країни-члени погодяться, а умови будуть виконані", - зазначається у декларації.

Як заявили члени Альянсу, вони продовжать підтримувати прогрес України в плані оперативної сумісності, а також у запровадженні реформ у сфері демократії та сектору безпеки.

Також у декларації йдеться про створення у складі НАТО структур, покликаних координувати підтримку України. Зокрема, буде створено «Сприяння НАТО у сфері безпеки та навчання для України» (NSATU).

Наголошено, що факт наявності такої постійної структури «згідно з міжнародним правом, не зробить НАТО стороною конфлікту». NSATU буде займатися трансформацією української армії та силових структур з метою їх подальшої інтеграції до НАТО.

Окрім того, країни альянсу дали «Зобов'язання щодо довгострокового сприяння у сфері безпеки для України». На найближчий рік союзники мають намір надати щонайменше 40 млрд євро, які будуть розподілені між ними пропорційно. Ці гроші спрямовуватимуться на оборонні потреби України.

В декларації також йдеться про важливість ядерного стримування, яке залишається наріжним каменем безпеки альянсу, націленим на збереження миру, запобігання залякуванню та стримування агресії.

У заяві також вказано чотири країни, які сприяють російській агресії проти України: Білорусь, Іран, Північна Корея та Китай. Щодо Ірану зазначено: «Будь-яка передача балістичних ракет і пов'язаних з ними технологій з боку Ірану Росії буде суттєвою ескалацією».