RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

18 вересня

Всі новини

Швеція висловила готовність передати Україні винищувачі Gripen

Уряд Швеції, пояснивши процес призупинення передачі літаків Gripen, висловив готовність щодо надання Україні винищувачів у майбутньому.

Про це в інтерв'ю для “Голосу Америки" розповів міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом.

Він пояснив, що процес їхньої передачі був призупинений через те, що Україні була надана можливість отримати винищувачі F-16:

"Ми повинні розуміти, що Україні була надана можливість отримати винищувачі F-16, яких, звичайно, більше в сім’ї НАТО. Зрештою, більше країн мають F-16, ніж винищувачів Gripen. Це не має нічого спільного з рішенням шведського уряду. Таке рішення було ухвалене через те, що Україна дійшла висновку, що мати одночасно дві системи винищувачів – і F-16, і Gripen – надто багато".

Він нагадав, що мова йде про складні системи, "... і впроваджувати дві з них одночасно було б занадто складно". Разом з цим він додав, що оскільки Швеція не могла продовжувати роботу з винищувачами Gripens через надходження F-16, уряд країни вирішив надати інші можливості, зокрема мова про системи спостереження ASC 890.

"Це означатиме, що ми даємо щось, що Україна може використовувати у координації із повітряними винищувачами F-16. Це дасть Україні можливість краще проводити повітряні бої, спостереження і керування повітряними боями", – наголосив міністр.

Тобіас Більстрьом також зауважив, що "це просто практичне питання", відповідно Швеція залишається відкритою для постачань Gripens Україні у майбутньому:

"Це просто практичне питання. Знаєте, системи повітряних винищувачів дуже складні, і F-16 знаходяться у більшій кількості партнерів у НАТО, ніж винищувачі Gripen. Я б сказав, що F-16, який зараз впроваджується в українські ВПС, забезпечить вам великі та важливі можливості".

"Коли це буде реалізовано, тоді ми зможемо почати говорити про повітряні винищувачі Gripen. І Швеція, і шведський уряд не має жодних обмежень на ці дискусії після впровадження F-16. Але це рішення ухвалив український уряд, а не шведський", – додав Більстрьом.

Раніше "Апостроф" також писав, що Нідерланди передадуть 18 літаків-винищувачів F-16 для європейського навчального центру F-16 у Румунії, де на них навчатимуться українські пілоти, а також 24 голландські літаки F-16 будуть передані безпосередньо Україні.