RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

19 вересня

Всі новини

Реєстр збитків від війни РФ: ЄС став повноцінним учасником

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про зміну статусу асоційованого члена на повноправного учасника в Реєстрі збитків для України (RD4U).

Про це йдеться у пресрелізі Єврокомісії, інформує Інтерфакс-Україна.

Як зазначається, наприкінці травня 2024 року комісія виступила з пропозицією змінити статус ЄС для "ще більшого посилення прихильності Союзу до діяльності Реєстру".

"Ставши повноправним учасником, Союз підтримує і зміцнює свої зобов'язання щодо забезпечення того, щоб усі порушення міжнародного права, вчинені Росією, були належним чином компенсовані. Зміна статусу також сприяє фінансовій стабільності Реєстру, оскільки Союз зобов'язується робити обов'язковий щорічний фінансовий внесок", - наголошується у пресрелізі.

За словами єврокомісара з питань юстиції Дідьє Рейндерса, Росія мусить заплатити за заподіяну шкоду Україні і Реєстр є важливим кроком у цьому напрямку. Він надійно фіксуватиме докази та дані про позови про відшкодування збитків чи травм, які отримали українці для ухвалення судових рішень у майбутньому щодо компенсації.

"Я вітаю сьогоднішнє рішення, яке підтверджує і посилює рішучу підтримку ЄС цього механізму", - наголосив посадовець.

Як зауважили в Єврокомісії, в реєстрі шкоди фіксуються докази та інформація за позовами про відшкодування збитків від агресії РФ. Він покликаний забезпечити повне та ефективне відшкодування збитків державі та населенню.

Реєстр збитків для України створила Рада Європи 12 травня минулого року. Зараз до нього долучилися 43 країни, зокрема 26 держав-членів ЄС.

У квітні 2024 року почали реєструвати перші заяви на відшкодування щодо знищення житлового майна. Очікується, що число претензій за даною категорією становитиме 300-600 тисяч.

Раніше ми писали, що влітку відкриють ще 12 категорій в Реєстрі збитків для України.