RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.07
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.07
Політика

Новини

17 вересня

Всі новини

Чехія планує нову ініціативу щодо боєприпасів для ЗСУ

Чехія планує запустити другу ініціативу із закупівлі боєприпасів для Збройних сил України. Очікується, що до проєкту під назвою "Ініціатива-2025" долучаться п’ять компаній із виробництва зброї.

Про це повідомила очільниця Міністерства оборони Яна Чернохова в інтервʼю виданню Deník N.

Вона зазначила, що йдеться про природнє продовження вже чинного механізму. Терміни підписання довгострокових контрактів компаніями залежать від виділення коштів країнами-донорами.

Чехія так само планує виступити посередником між донорами. Йдеться про європейські країни та п’ять підприємств, які почали постачати снаряди в рамках першої чеської ініціативи.

Передбачається, що до другого проєкту долучаться такі компанії: Czechoslovak Group, STV Group, Omnipol, Colt CZ Group SE та збройова компанія DSS.

Раніше в МЗС Чехії заявили, що українська армія в липні-серпні отримає ще 100 тис. боєприпасів, передбачених чеською ініціативою із купівлі снарядів. Зараз до ініціативи залучені 18 країн, 15 із яких виконали обіцянки та зробили внесок. Тобто є достатньо фінансів для того, щоб до кінця 2024 року передати 500 тис. снарядів.

Нагадаємо, на Мюнхенській безпековій конференції чеський президент Петр Павел оголосив про змогу закупити для України 800 тисяч боєприпасів з країн поза ЄС. Влітку стало відомо, що снаряди, які закупили у межах чеської ініціативи, надійшли в Україну.