RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

19 вересня

Всі новини

"Суджа майже місяць була столицею України": в Офісі Зеленського пригадали історію

У 1918 році місто Суджа Курської області майже місяць було столицею України.

Про це написав представник Офісу президента України Владислав Власюк у соцмережі Facebook.

Так посадовець прокоментував у світлі останніх подій заяви росіян, що українські військові вже "зайняли" кілька населених пунктів, а місто Суджа у Курській області майже повністю евакуйоване.

Він нагадав, що тимчасовий робітниче-селянський уряд України (ТРСУУ) був утворений за вказівкою ЦК РКП(б) 28 листопада 1918 року у Курську. Після чого одразу визначили місцем його перебування місто Суджа.

"У протоколі першого засідання були зазначені присутні: Антонов, Артем, Затонський, Квірінг та П'ятаков. З аналізу протоколів Тимчасового робітничо-селянського уряду України випливає, що Суджа майже місяць була столицею Радянської України (з 29 листопада до 27 грудня 1918 р.). Від 27 грудня 1918 р. до початку січня 1919 року уряд перебував у Білгороді", - процитував Власюк офіційні дані.

Також він додав, що з січня 1919 року радянське військо окупувало Харків, де й невдовзі опинився цей уряд.

"6 січня 1919 р. Тимчасовий робітничо-селянський уряд відмовився від визначеної Центральною Радою назви - УНР. Нова офіційна назва держави відтоді встановлювалася за аналогією з радянською Росією - Українська Соціалістична Радянська Республіка (УСРР). Такий порядок слів залишався аж до 1936 року, коли поміняно порядок слів "соціалістична" та "радянська", - написав посадовець.

Зауважимо, що вранці 7 серпня російські пабліки масово почали писати про те, що українська армія нібито зайняла прикордонні села Миколаєво-Дар'їно, Дар'їно та Свердликове. Мовляв, атаки українців були зафіксовані з двох напрямків:

  • з КПП "Суджа" (на кордоні на північний схід від міста Суми вздовж траси Н-07/Р-200) у бік Суджі та Олешні;
  • з боку с. Новеньке на Сумщині (на північний схід від КПП "Суджа" та м. Суми) у бік Миколаєво-Дар'їно Курської області.

Також повідомлялося, що контроль РФ втрачено і над газовимірювальною станцією Суджа, яка є єдиним вузлом постачання газу транзитом через ГТС України до країн ЄС.