RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

В Україні пригрозили Монголії покаранням, якщо там не заарештують Путіна

Монголія має бути покарана у разі невиконання свого зобовʼязання за Римським статутом та відмови арештувати воєнного злочинця Володимира Путіна, який планує здійснити візит у цю країну на початку вересня 2024 року.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах, нардеп від фракції "Слуга народу" Олександр Мережко у соцмережі Facebook.

Він зауважив, що серед суддів Міжнародного кримінального суду є представник Монголії, тому в разі ігнорування виконання ордеру на арешт російського диктатора необхідно ставити перед МКС питання його виключення.

"Якщо Монголія не виконає свої зобовʼязання за Римським статутом і не виконає ордер на арешт воєнного злочинця Путіна, то може тоді є сенс ставити перед МКС питання, щоб Монголія не мала свого представника в МКС? Римський статут - це не тільки про певні права держави-учасниці, але й також про зобовʼязання. І Україна, як учасниця Римського статуту, може ставити це питання і перед МКС, і перед Монголією", - написав Мережко.

Також у Міністерстві закордонних справ виступили із заявою у зв’язку з інформацією про запланований візит Путіна до Монголії на запрошення Президента Ухнаагійна Хурелсуха.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що українська сторона сподівається на усвідомлення урядом Монголії факту того, що він є воєнним злочинцем. На його арешт за підозрою у протиправній примусовій депортації українських дітей до Росії Міжнародний кримінальний суд видав ордер, юрисдикція якого визнається Монголією.

"Викрадення українських дітей є лише одним із численних злочинів, за які Путін і решта військово-політичного керівництва РФ мають постати перед правосуддям. Ці особи винні в агресивній війні проти України, звірствах проти українського народу, вбивствах, зґвалтуваннях, пограбуваннях, обстрілах цивільної інфраструктури та геноциді", - наголосили в МЗС.

Візит Путіна заплановано на 3 вересня з нагоди 85-річчя перемоги радянських та монгольських сил над Японією у битві на річці Халхін-Гол.

Нагадаємо, спікер Кремля Дмитро Пєсков висловив упевненість, що російського диктатора Путіна не заарештують у Монголії, яка визнає юрисдикцію МКС.