RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

18 вересня

Всі новини

Курська операція вдарила по рейтингу Путіна: в ISW розповіли, яких заходів вживає Кремль

У російського диктатора Володимира Путіна впав рейтинг через курську операцію української армії. І тому Кремль проводить складну інформкампанію, щоб виправдати це падіння.

Таку думку висловили аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Російські державні соціологічні агентства зафіксували зростання невдоволення серед росіян до Путіна та російської влади. Наприклад, фонд "Громадська думка" 30 серпня опублікував результати опитування, проведеного 25 серпня, яке показало, що 28% респондентів висловили обурення або незадоволення діями влади за останній місяць. Цей показник перевищує результати попередніх опитувань фонду: 25% (11 серпня) та 18% (28 липня).

Рівень незадоволення, зафіксований у цьому опитуванні, є найвищим з листопада 2022 року, коли було проведено опитування після початку часткової мобілізації.

Державний Центр вивчення громадської думки повідомив про падіння рейтингу Путіна на 3,5% до 73,6% у період з 12 по 18 серпня. ISW вважає це падіння рекордним з початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Останнє опитування Центру, опубліковане 30 серпня, показало подальше зниження на 1,2% до 72,4% у період з 19 по 25 серпня.

Аналітики ISW вважають, що ці опитування свідчать про те, що Кремль визнає зростання суспільного невдоволення після початку ЗСУ курської операції. Експерти зазначають, що Кремль, ймовірно, намагається зменшити звинувачення у ігноруванні стурбованості росіян.

"Кремль, схоже, розпочав складну інформаційну кампанію, спрямовану на виправдання перед своєю внутрішньою аудиторією того, чому Росія віддає перевагу продовженню наступальних операцій на сході України, а не терміновому виведенню українських військ з Курської області, і обмежене визнання невдоволення може бути частиною цієї кампанії", — йдеться у звіті ISW.