RU  UA  EN

Четвер, 3 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.25
НБУ:USD  40.90
Політика

Новини

2 жовтня

Всі новини

Допомога у звільненні та реабілітації полонених: нова резолюція ПАРЄ

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, де вперше йдеться про необхідність звільнення та подальшої реабілітації українських військовополонених. Також міститься заклик до РФ не порушувати міжнародне гуманітарне право.

Про це повідомила членкиня постійної парламентської делегації у ПАРЄ Євгенія Кравчук.

Вона зазначила, що йдеться про резолюцію "Зниклі безвісти, військовополонені та цивільні особи в полоні внаслідок агресії Російської Федерації проти України".

ПАРЄ планує працювати над звільненням українців, як військових, так і цивільних із російського полону. Також наголосила на незмінній підтримці України у забезпеченні перемоги над РФ.

"Асамблея також зазначила, що продовжуватиме свої зусилля до моменту звільнення останнього полоненого, що також відповідає Формулі миру Президента України, зокрема її 4 пункту щодо звільнення всіх військовополонених і депортованих", - повідомила вона.

Має намір обговорити з Комітетом міністрів наступні кроки щодо питання військовополонених і цивільних осіб у полоні під час майбутнього спільного засідання Комітету.

У резолюції йдеться про 65 956 військових та цивільних осіб, зареєстрованих як зниклих безвісти або взятих у полон, з яких 50 916 зареєстровані як зниклі на основі перевірених даних. Однак кількість може бути більшою.

ПАРЄ рішуче засудила факт того, що РФ не забезпечує повний доступ до українських полонених і цивільних осіб, попри норми Женевських конвенцій.

Окрім того, у резолюції згадується масове вбивство та каліцтво українських в'язнів у виправній колонії в Оленівці влітку 2022 року.

Раніше ми писали, що російські окупанти розстріляли 16 українських військових, які здалися у полон, на Покровському напрямку.