RU  UA  EN

Середа, 2 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.25
НБУ:USD  40.90
Політика

Новини

2 жовтня

Всі новини

Спад мобілізації в Україні: в Раді вже готуються до зниження мобілізаційного віку

Рівень мобілізації в Україні пішов на спад - ситуація погіршилася у порівнянні з попередніми місяцями. Тож є потреба у переході до "радикальних заходів", зокрема, до зниження мобілізаційного віку.

Таку думку висловив народний депутат і секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко в інтерв’ю NV.

Він стверджує, що ситуація погіршилася у порівнянні з попередніми місяцями – на тлі сплеску після ухвалення закону про посилення мобілізації навесні 2024 року. Тож, за його словами, потрібно "не боятися" говорить про погіршення ситуації з мобілізацією та вживати відповідних заходів, які, як говорить нардеп, "можуть для когось звучати радикально, кардинально". Зокрема, мова і про зниження призовного віку, щоб збільшити показники мобілізації:

“Це їх (уряду та президента Зеленського) завдання – мобілізувати націю та країну. Це основне завдання, яке мали робити вони… Є чітка відповідальність, якщо ми говоримо про уряд. Звісно, в уряді за це відповідає Міністерство оборони через Генштаб, ТЦК. Це ж не лише люди – це повністю мобілізація країни, коли ми говоримо про війну".

Депутат вважає, що інакше, якщо таких заходів не вживати, то скоро мобілізація "піде в мінус":

"Якщо ми в такому темпі будемо "спускати на гальмах", то в нас скоро мобілізація взагалі піде в мінус. А якщо ще й Росія проведе мобілізацію, то я не знаю, що будуть робити. Це дуже серйозне питання".

Крім того, він наголосив на потребі мобілізації не за схемою "всіх підряд":

"Ось на це треба звернути увагу – набір людей, правильних, не просто всіх підряд. Найбільша проблема в тому, що ми набираємо всіх підряд, а потім... У нас велика армія, а на полі бою нікого немає, адже набираємо обмежено придатних".

Як повідомляв раніше "Апостроф", Кабмін дозволив військовим частинам напряму, без участі ТЦК, проводити мобілізацію резервістів та військовозобов'язаних, які добровільно бажають служити.