RU  UA  EN

Середа, 16 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.50
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

16 жовтня

Всі новини

Зеленський представив у Раді План перемоги

Президент Володимир Зеленський під час виступу у Верховній раді представив План перемоги, який є стратегію примусу Росії до справедливого завершення війни.

Трансляція велась на Facebook-сторінці глави держави.

План складається з 5 пунктів та 3 секретних доповнень.

Головні тези:

  • Геополітика. Запрошення України в НАТО вже зараз. За словами Зеленського, це стане "свідченням рішучості" і покаже, як партнери бачать Україну в "архітектурі безпеки".
  • Зміцення оборони. Ключем до успіху є продовження операцій на ворожій території. Пункт включає операції у визначених місцях, щоб не допустити буферних зон на території України; покращення ППО, спільне з партнерами збиття російської авіації, розширення використання українських дронів і ракет та зняття обмеження на використання зброї; доступ до розвідданих партнерів; допомога партнерів в укомплектуванні резервних бригад.
  • Стримування. Пункт має таємний додаток. Коли росія дізнається про нього, то погодиться на переговори. Пропонується розмістити комплексний неядерний пакет стримування захисту України від будь-якої загрози.
  • Стратегічний економічний потенціал. Пункт має таємний додаток. Пропозиція для США та ЄС укласти спільну угоду щодо захисту ресурсів та використання економічного потенціалу; посилення санкцій. Мир завдяки економічній силі.
  • Після війни Україна буде мати найдосвідченіший військовий контингент: ми зможемо гарантувати безпеку в Європі. Пропонується заміщення військових США в Європі на українські підрозділи після завершення бойових дій.

За словами Зеленського, якщо все "буде йти по плану", то війну можна закінчити до кінця 2025 року.

Як повідомляв "Апостроф", Велика Британія опрацьовує власні пропозиції для реалізації Плану перемоги.