RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Уже знаємо, чим нас будуть дурити: Жадан розповів, як українцям не стати жертвами політиків-популістів

Українці повинні зробити правильний вибір на майбутніх виборах, незважаючи на популістські методи політиків.

Про це український поет, громадський активіст Сергій Жадан розповів в колонці на "Радіо Свобода".

Поет зазначив, що легко міркувати, хто винен в ситуації в Україні, в той час як з питанням "що робити?" традиційно складніше.

"Справді, що робити? Що робити, коли наперед знаєш за допомогою яких стратегій із тебе будуть робити дурня, які аргументи будуть використовуватись для пояснення й виправдання чиїхось помилок та безпорадності. Що робити, коли вже тепер розумієш, що ми всі до цього внутрішньо готові, що єдиним захисним механізмом обираємо для себе скептицизм і сарказм: нарочито все це ігнорувати, демонстративно насміхатися, відмежовуватись. Чудово при цьому розуміючи, що вже за рік доведеться таки від свого скепсису відмовлятись, доведеться переступати таки через власну захисну іронію та дистанційованість й іти обирати своє чергове менше зло. Вже чого-чого, а цього добра на наш вік вистачить", - підкреслив Жадан.

На його думку, дорослі, свідомі і відповідальні громадяни люблять свою країну і не відчувають особливих ілюзій, тверезо і прагматично дивляться на світ.

"Ми всі чудово розуміємо, яку ціну платить країна за можливість змін, яким важким і драматичним складається шлях цих самих змін і якими ефемерними вони іноді видаються. Ми всі прекрасно пам’ятаємо, що демократія не обмежується відвідинами виборчих дільниць раз на кілька років, що влада потребує контролюю, а політика не має права базуватись на популізмі. Ми ж усі це прекрасно пам’ятаємо, погодьтесь", - зауважив Жадан.

"А значить і хвилюватися особливо нема чого - ми скористаємося тим, що у нас є, скористаємося можливостями, які у нас далі залишаються, і зробимо правильний вибір, - підкреслив поет. - Або ні".

Як повідомляв "Апостроф", раніше Жадан стверджував, що на прийдешніх виборах українці, швидше за все, знову будуть змушені голосувати за менше зло.