RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Електоральні симпатії: за кого готові голосувати українці на виборах президента і Ради

Згідно з опитуванням, участь в президентських виборах, які відбудуться в березні 2019 року, мають намір прийняти близько 70% українців.

Про це повідомляє газета "Сегодня", посилаючись на дані опитування повідомляє фонд "Українська політика".

Такий результат показало дослідження, в ході якого було опитано 5488 респондентів, а його похибка становить 2,5%. У ньому взяли участь жителі 16 обласних центрів, 4 великих міст, 10 містечок, 23 селищ та 25 сіл.

Стало відомо, що третина виборців не визначилися з голосуванням за певного кандидата. А 12% віддали перевагу кандидатурі Юлії Тимошенко, 9,8% проголосують за Петра Порошенка. Наступними за результатом голосування йдуть Олега Ляшка (9,2%) і Володимир Зеленський (8,4%). 5,5% респондентів відповіли, що проголосують за Анатолія Гриценка.

"Опозиційний поле показує тенденцію до падіння рейтингів Юрія Бойко (5,1%), який перейшов в іншу політичну команду і втрачає свого виборця. Олександр Вілкул набирає голоси (4,8%) - особливо на тлі інформаційної хвилі, пов'язаної з тим, що Вілкул підтриманий в якості кандидата в президенти з'їздом "Опозиційного блоку". 3,7% готові підтримати Євгена Мураєва ", - йдеться в повідомленні.

Також в газеті відзначили, що в разі, якщо буде чітка визначеність виборців, показник Юлії Тимошенко складе 18%, Петра Порошенка - 14,5%, Олега Ляшка - 13,6%, Володимира Зеленського - 12,5%. Юрій Бойко та Олександр Вілкул отримують фактично рівний результат - трохи більше 7% (але при цьому співвідношення позитиву / негативу у Бойка становить -24%, а у Вілкула - -7,4%, що вкрай важливо для подальшого формування політичних позицій кандидата).

А в опитуванні про готовність підтримати кандидата, якби вибори відбулися найближчим часом, лідирує партія Юлії Тимошенко - майже 10%. На другому місці по голосуванню виявився "Опозиційний блок" з результатом 7,8%. Далі з невеликим відривом на третій позиції знаходиться Блок Петра Порошенка "Солідарність". 7,5% респондентів готові підтримати Радикальну партію Олега Ляшка. 7% йдуть в актив Володимира Зеленського та його партії "Слуга народу". Решта політичних сил отримують менше 5%, необхідних для подолання прохідного бар'єру на виборах.

На думку політичного експерта Мар'яна Ощановского, з наближенням президентських виборів все чіткіше викристалізовується трійка лідерів майбутньої гонки, в яку входять Юлія Тимошенко, Петро Порошенко та Олег Ляшко. За його словами, в соцдослідженні простежується тенденція зростання рейтингу лідера Ляшка.