RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Втеча з бюлетенями, підкуп виборців та підпал урни: які порушення фіксуються на виборах

31 березня на виборчих дільницях фіксуються поодинокі порушення виборчого законодавства. Про це заявив радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко на брифінгу.

"Сьогодні частина правопорушень пов’язана з нерозумінням виборця або свідомою його позицією щодо порушення 7 статті Закону України "Про вибори президента України" в частині дотримання таємниці голосування, яка забороняє фото- та відеофіксацію волевиявлення в кабінці для голосування. Ще кілька виборців намагалися винести бюлетені з собою, що теж може тягнути на кримінальне покарання", - наголосив він.

Читайте також онлайн трансляцію по виборів президента України

Своєю чергою директор департаменту комунікації МВС Артем Шевченко заявив, що 31 березня до поліції надійшло 284 заяви та повідомлень, пов’язаних з виборчим процесом, з них: у Дніпропетровській області – 30, Донецькій – 28, Одеській – 25, Харківській – 21, місті Києві – 19, Луганській – 17, Сумській – 15, Полтавській – 14, Кіровоградській та Вінницькій – по 13, Запорізькій – 12, Тернопільській – 10, Київській – 9, Волинській та Закарпатській – по 7, Херсонській, Чернігівській, Черкаській, Рівненській, Чернівецькій, Сумській та Миколаївській – по 5, Житомирській – 4, Львівській та Івано-Франківській – по 2, Хмельницькій – 1.

"Зазначені факти здебільшого пов’язані з незаконною агітацією, підкупом виборця, пошкодженням бюлетеня, фотографуванням бюлетенів, спробою винесення бюлетеня з дільниці", - заявив Шевченко.

За словами народного депутата Сергія Алексєєва, порушення фіксують на території всієї країни.

"У Запорізькій області чоловік намагався порвати бюлетень, у Чернігівській – була спроба знищити виборчу скриньку шляхом підпалу. У Львівській області була спроба видати виборцю зіпсований бюлетень", – розповів він під час брифінгу, передає кореспондент "Апострофа".

Таким чином, за даними на першу половину дня, найбільше порушень зафіксовано у Дніпропетровській, Донецькій, Одеській та Харківській областях.