RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Чий Крим? У Зеленського відповіли Джемілєву на важливе питання

Крим є окупованою територією України, яка повинна бути повернена під контроль Києва разом із виплатою компенсації з боку Росії.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій штабом кандидата в президенти України Володимира Зеленського у відповідь на відкрите звернення лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

"Крим, безумовно, є окупованою територією України. Як відомо та визнано у всьому цивілізованому світі, ця окупація відбувалась в абсолютно протизаконний та насильницький спосіб. Так званий референдум не може вважатися актом, який свідчить про вільне волевиявлення мешканців АРК, адже він відбувався під дулами російських автоматів та без участі значної кількості громадян кримськотатарського, українського, навіть російського, та іншого етнічного походження", - йдеться у заяві.

У Зеленського зауважують, що Крим має повернутися до складу України, а Росія повинна виплатити компенсацію за завдані окупацією збитки, з "урахуванням відшкодування постраждалим та родинам загиблих від російських репресій".

"Ми не готові віддавати, дарувати, здавати в оренду або у використання суверенні території України та її громадян – це не може бути предметом переговорів та домовленостей", - наголосили в штабі Зеленського.

Там також зауважили, що неготові пожертвувати Кримом в обмін на домовленості щодо деескалації на Донбасі.

Разом із тим у Зеленського підкреслили, що "військове рішення конфлікту з Росією є неприйнятним, як з точки зору національних інтересів України, так і з точки зору наших західних союзників".

"І це означає, що говорити з владою РФ нашим офіційним представникам прийдеться. Але це має відбуватись за участю західних партнерів України, і за жодних обставин – не на окупованих територіях нашої держави", - підкреслили в штабі.

Також в заяві йдеться про те, що з урахуванням того, що зараз робить РФ на Донбасі та у Криму, "питання про зняття економічної блокади тимчасово окупованих територій розглядатися не може".

Як повідомляв "Апостроф", раніше у Зеленського зробили гучну заяву щодо Донбасу і НАТО.