RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Експерт розповів про позиції Порошенко і Зеленського з питання припинення війни на Донбасі

Ключовим при виборі головнокомандувача - президента України має стати питання його бачення шляхів завершення війни, оскільки без зміцнення нацбезпеки і розвитку армії в Україні не вирішаться проблеми економіки, земельної реформи або інші.

Про це пише у своєму блозі на порталі "Ліга" експерт ГО "Український Центр суспільного розвитку" Юрій Подорожний.

За його словами, завдяки в тому числі і зусиллям діючого президента рух агресора було зупинено, проте проблема полягає в тому, що населення почало забувати про війну на Донбасі.

"Війна з Росією триває вже 5 років. Але війна і проблема безпеки відсунуті від нашого повсякденного життя. І вина влади в тому, що для більшості війна стала телевізійним шоу, а не реальністю з воєнним станом, територіальною самообороною, з тренуваннями на випадок бомбардувань, в кінці кінців хоча б військовим податком", - пише Юрій Подорожний.

Політолог зазначає, що хоч обидва кандидати в своїх програмах і заявляють про прагнення до миру, проте бачення шляху до нього у Порошенка і Зеленського розрізняється.

"Для Порошенко досягнення миру - це відновлення територіальної цілісності з поверненням до складу України Криму і окупованих частин Донбасу. З цією метою кандидат продовжить модернізацію армії і залучення світового співтовариства до вирішення військового конфлікту", - пише Юрій Подорожний.

Експерт зазначив, що держбюджетом-2019 на потреби армії передбачено понад 102 млрд гривень.

"Президент заявляв, що Збройні сили в цьому році отримають 6000 мінометів, снайперську зброю, ЗРК, більше тисячі БТРів і БМП, десятки літаків і малі броньовані артилерійські катери, десантні катери і засоби радіолокації. В Одеській області відбулися успішні завершальні випробування крилатої ракети "Нептун" в умовах протидії РФ засобами радіоелектронної боротьби", - говорить експерт.

У разі перемоги кандидата на виборах, в найближчій перспективі планується нова зустріч в Нормандському форматі. Зрозуміло, що Порошенко продовжить тримати курс на вступ в НАТО і ЄС.

Для кандидата Зеленського питання миру також є ключовим в його програмі. У той же час, в ефірі одного з ток-шоу на питання, "як зупинити війну" він заявив, що війну зупинити неможливо.

"Згідно з програмою, кандидат Зеленський в питанні війни і миру збирається просити підтримки у країн-підписантів Будапештського меморандуму і партнерів по Євросоюзу за трьома пунктами: завершити війну, повернути тимчасово окупованих територіях і змусити агресора відшкодувати завдані збитки", - пише Юрій Подорожній.

У програмі Зеленського також йдеться про рух в НАТО, проте заяви кандидата і його штабу з питань війни та миру досить розмиті.

"Зеленський говорить: у війні ти або програєш, або виграєш. Ми можемо перемогти. Дипломатією, економічним зростанням і реальним зміцненням армії. І тут же додає, що готовий до переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним з питання війни і миру на Донбасі. Москва на це відповідає своїм рупором в Україні - Віктором Медведчуком, мовляв, підтримувані Росією бойовики з угруповань "ДНР" і "ЛНР" і сама Росія згодні на його "план зі встановлення миру в Донбасі", який передбачає створення "автономного регіону Донбас", - пише він.

За словами політолога, який шлях до миру вибере кандидат Зеленський в разі перемоги, зараз не зрозуміло.