RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Хто вже привітав Зеленського з перемогою на виборах (список оновлюється)

Крім президента США Дональда Трампа, Володимира Зеленського з перемогою на президентських виборах в Україні привітав глава Франції Еммануель Макрон і президент Польщі Анджей Дуда та інші.

Про це повідомив сам Зеленський в Facebook.

"Спасибі Президенту Франції Емманюелю Макрона за привітання", - написав Зеленський.

Варто відзначити, що його також привітали з перемогою в ЄС і США. Так, Зеленський отримав привітання від генсека НАТО Йенса Столтенберга разом з польським лідером Анджеєм Дудою, який покликав Зеленського в гості.

"Президент Анджей Дуда привітав обраного президента України Володимира Зеленського по телефону і запросив його до Польщі", - відзначили в канцелярії польського президента в Twitter.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян привітав Зеленського українською мовою.

Крім цього, Володимира Зеленського з перемогою привітав і міністр закордонних справ Великобританії Джеремі Хант, який зазначив, що тепер він дійсно стане слугою народу.

"Вітаємо Володимира Зеленського та його команду з успіхом на президентських виборах. Тепер ви дійсно будете слугою народу. Ми з нетерпінням чекаємо спільної роботи, оскільки Великобританія продовжує підтримувати Україну, обраний нею євроатлантичний шлях, процес реформ і безпеку", - написав він у Twitter.

Генсек НАТО Йенс Столтенберг нагадав Зеленському, що Україна - важливий партнер Північноатлантичного альянсу.

Старший аналітик Atlantic Council Андерс Аслунд: "Сподіваюся, Порошенко буде присутній на інавгурації Зеленського. Це буде чудовий жест".

"Вирішальний день для України. Вільні вибори та мирна зміна влади = сильна українська демократія. Вітаю Володимира Зеленського. ЄС сповнений рішучості продовжувати свою підтримку", - написав президент Європейської ради Дональд Туск.

Вітання Зеленського від президента Білорусі Олександра Лукашенка: "Із задоволенням відзначаю, що фундаментом відносин між нашими країнами традиційно є загартовані спільно. історією братерські зв'язки білорусів і українців. Підтверджую, Білорусь завжди була і залишиться для України передбачуваним партнером, надійним сусідом і добрим другом".

Лукашенко також висловив переконання, що спільні зусилля дозволять зберегти на довгий час і поглибити позитивну динаміку двостороннього співробітництва, а діяльність Зеленського в якості керівника держави буде сприяти процвітанню України, встановленн. миру і громадянської злагоди. Президент Білорусі побажав Зеленському міцного здоров'я і здійснення всіх планів на благо дружнього українського народу.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель привітала Зеленського, пообіцявши Україні подальшу підтримку уряду Німеччини.

Вона підкреслила, що з часу Революції гідності двосторонні відносини між Україною та Німеччиною істотно активізувалися як в політичному, так і в економічному, соціальному та культурному плані.

"Стабілізація України та мирне врегулювання конфлікту є для мене так само важливими, як і проведення ключових реформ судової системи, децентралізації і боротьби з корупцією. Уряд Німеччини і в майбутньому продовжить активно підтримувати Україну, особливо в її праві на суверенітет і територіальну цілісність", - зазначила Меркель.

Вона додала, що була б рада незабаром прийняти Зеленського в Берліні.

"Бажаю вам удачі і успіхів у вирішенні поставлених перед вами завдань", - йдеться у привітанні.

Прийшло вітання з Японії. Японська сторона розраховує, що під керівництвом нової демократично обраної влади в Україні буде забезпечено стабільний розвиток, шляхом економічних реформ та "сприяння загальнонаціональному діалогу та інтеграції". Наголошується, що Токіо буде і надалі підтримувати українські реформи та сприяти зміцненню зв'язку між країнами.

Детальніше про хід другого туру президентських виборів в Україні, можна почитати в матеріалі "Апострофа": Вибори президента України - розгром старої влади: онлайн трансляція.