RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Нардеп закликав ввести нумерацію кандидатів у бюлетені для захисту від "клонів"

Висування клонів-однофамільців на виборах стало поширеною брудної політтехнологією і ЦВК необхідно вжити заходів.

Про це у своєму блозі пише народний депутат України Ігор Попов, колишній керівник Комітету виборців України.

На його думку, на цих виборах кількість клонів-кандидатів побила всі попередні рекорди. Опоненти основних кандидатів при відсутності позитивних пропозицій розраховують на дрібний шрифт в бюлетенях і помилки виборців при голосуванні.

Досвід показав, що клон зазвичай "забирає" в основного кандидата 1-2 відсотки голосів, на деяких виборах цього вистачало, щоб вплинути на результат.

"ЦВК вже зареєструвала до десятка кандидатів з прізвищем Зеленський. Реєстрація ще не закінчилася, тому можна очікувати збільшення їх популяції. Проти лідерів рейтингів у всіх регіонах України реєструють однофамільців. Частина з них міняла прізвища в останні місяці, інші - знайдені в базах даних власників щасливих лотерейних квитків. У Черкаській області 4 кандидати з прізвищем Голуб. У Лисичанську 4 кандидати з прізвищем Рибалка, один з них - повний тезка Рибалки Сергія Вікторовича, і два Зеленських для повного щастя. Міський голова Ужгорода балотується за партійним списком, однак в окрузі в Ужгороді вже зареєстровано два Андріївих і один Андреєв. Балотуються двійники Брензовича, Фурсіна; в 133-му окрузі троє Баранських, два Дмитра Танцюри і два Гонтарук. У 94-му окрузі троє Кононенко можуть влаштовувати групові дебати з трьома Дубинський. у 146-му Геннадій Миколайович Музика бореться не тільки з Геннадієм Михайловичем Музикою, а й з двома Оксанами Піддубний ", - пише депутат у блозі.

По всій країні масово з'явилися приватні підприємства і громадські організації "Слуга народу", працівники яких вирушили реєструватися депутатами.

Верховна Рада не встигає внести зміни в законодавство, тому що робота парламенту пов'язана з поправками до Виборчого Кодексу, які мають слабку перспективу на прийняття.

Єдиний вихід виправити ситуацію - рішення ЦВК. Закон в частині опису форми виборчого бюлетеня не говорить про нумерацію кандидатів, однак прямо не забороняє цього.

"Звичайно, прийняття рішення про нумерацію кандидатів у бюлетені закриє цілу галузь чорних технологій. Однак, самі клони, як правило, отримують гонорари авансом. Тому мирне населення не постраждає. А технологію як таку потрібно прибити раз і назавжди" - закликає Попов.