RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Рада підтримала оновлення Виборчого кодексу: що це означає

У четвер, 4 червня Верховна Рада 292 голосами підтримала в першому читанні проект закону про оновлення Виборчого кодексу.

"Апостроф" розповідає, яким буде оновлений виборчий кодекс.

"Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства", за який проголосували депутати, передбачає зниження партійного порога для населених пунктів з 15 тисячами виборців.

Зараз пропорційна система діє для виборів до представницьких органів влади в містах з кількістю виборців понад 90 тисяч. З тієї ж системі тепер вибирають і депутатів парламенту. У більш маленьких містах прописана багатомандатна мажоритарна система з допуском самовисуванців.

При цьому, в селищах і райрадах і далі залишається мажоритарна система, хоча по населенню вони можуть бути значно більше, ніж 15 тисяч.

Також зміниться застава для участі у виборах. Зараз її вираховують за формулою: 4 мінімальні зарплати (одна "мінімалка" становить 4723 грн) на кожні 10 тисяч виборців єдиного обласного або міського виборчого округу.

У законопроекті дві зміни щодо застави: введення застави для учасників виборів за мажоритарною системою і зменшення застави для партійних списків і кандидатів в міські голови в чотири рази, тобто у формулі буде фігурувати одна мінімальна зарплата на кожні 10 тисяч виборців.

Крім того, законопроект скасовує норму, за якою, в разі, якщо з виборчкому вибуває голова або секретар, то особа, яка делегувала його туди, має право направити на місце того, хто вибув іншого кандидата.

Як повідомляв "Апостроф", 18 травня Центральна виборча комісія прийняла рішення про зміну в документі щодо виборчої адреси. З 1 липня внутрішньо переміщені особи зможуть голосувати на місцевих виборах за місцем фактичного проживання.