RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

В Україні проходить другий тур виборів в 11 містах: що потрібно знати

У неділю, 22 листопада, в Україні проходить другий тур місцевих виборів-2020. Повторне голосування призначено в 11 містах - мерів обиратимуть мешканці Дніпра, Львова, Миколаєва, Полтави, Рівного, Ужгорода, Черкас, а також Бердянська, Дрогобича, Нікополя і Слов'янська. Результати голосування в другому турі місцевих виборів повинні бути встановлені не пізніше ніж на п'ятий день з дня повторного голосування, тобто до 27 листопада включно.

"Апостроф" стежить за ходом голосування під час другого туру виборів міських голів.

Відповідно до виборчого законодавства повторне голосування з виборів міського голови, так званий другий тур, призначається у територіальних громадах із кількістю виборців більш ніж 75 тисяч, де в першому турі жоден із кандидатів не набрав понад 50% голосів виборців. До бюлетенів внесені імена двох кандидатів, котрі отримали перше і друге місця в першому турі.

О 08:00 відкрилися виборчі дільниці у Львові, Бердянську, Дніпрі, Дрогобичі, Полтаві, Миколаєві, Слов’янську, Нікополі, Рівному, Ужгороді та Черкасах, де обиратимуть міських голів у другому турі.

Дніпро

За пост мера міста змагаються чинний мер, кандидат від партії "Пропозиція" Борис Філатов і представник "Громадської сили" Загід Краснов. У першому турі Філатов отримав 46,41% голосів, а Краснов – 13,15%.

Львів

У другому турі у Львові обиратимуть між чинним мером Львова Андрієм Садовим ("Самопоміч") і нардепом від "Європейської солідарності" Олегом Синюткою. Результати першого туру: Садовий – 40,09%, Синютка – 31,1%.

Рівне

У другий тур вийшли представник "Рівне разом" Віктор Шакірзян і кандидат від "ЄС" Олександр Третяк. Перший тур: Шакірзян – 19,84%, Третяк – 16,93%.

Миколаїв

У другому турі змагаються чинний голова Миколаєва Олександр Сенкевич ("Пропозиція") і представник ОПЗЖ Владислав Чайка. У першому турі лідирував Сенкевич з 38,94% голосів, у Чайки – 29,31%.

Черкаси

До другого туру вийшли чинний мер Черкас Анатолій Бондаренко ("За майбутнє") і представник "Голосу" Віктор Євпак. Результати першого туру: Бондаренко – 37,6%, Євпак – 19,14%.

Полтава

В Полтаві обиратимуть між кандидатом від партії "За майбутнє" Олександром Мамаєм і представником "Слуги народу" Сергієм Іващенком. Підсумки першого туру: Мамай – 30,06%, Іващенко – 17,71%.

Слов'янськ

У другий тур вийшли член партії "Опозиційна платформа – За життя" Павло Придворов і представник "Опозиційного блоку" Вадим Лях. Результати першого туру: Придворов - 30,86% голосів виборців, а Лях – 29,99%.

Дрогобич

До другого туру вийшли самовисуванці Тарас Кучма і Андрій Веселий. У першому турі Кучма набрав 41,48% голосів, а Веселий – 26,05%.

Ужгород

У другий тур вийшли самовисуванець Богдан Андріїв і представник "Слуги народу" Віктор Щадей. У першому турі Андрєєв набрав 25,4% голосів, Щадей – 17,93%.

Бердянськ

За крісло мера змагаються кандидат від ОПЗЖ Олександр Свідло і кандидат від "За майбутнє" Валерій Баранов. За підсумками першого туру Свідло отримав 34,7% голосів, а Баранов – 30,15%.

Нікополь

До другого туру вийшли член партії "За майбутнє" Олександр Саюк і представник "Слуги народу" Руслан Олійник. У першому турі виборів міського голови Саюк отримав 21,86% голосів, а Олійник – 17,85%.

Додамо, що в Броварах Київський окружний адміністративний суд визнав вибори такими, що не відбулися. Там, швидше за все, повторне голосування пройде уже в 2021 році.

Коли будуть встановлені результати голосування

Результати голосування в другому турі місцевих виборів повинно бути встановлено не пізніше ніж на п'ятий день із дня повторного голосування, тобто до 27 листопада включно.

Як повідомляв "Апостроф", 15 листопада в окремих регіонах України пройшов другий тур місцевих виборів. За даними ЦВК, явка людей склала 24%.