RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Позов проти РФ у Гаазі: суд ООН може накласти санкції на Україну

Міжнародний суд ООН в Гаазі, розглядаючи позов України проти Російської Федерації, може ввести тимчасові обмеження для української сторони. Про це повідомляє "Європейська правда".

"Майже напевно суд ООН зобов'яже Україну дотримуватися прав національних меншин (адже росіяни в наданих до Гааги документах призводять звичні нам міфи про "утиски російськомовних"). Цілком ймовірно, що судді нагадають як Москві, так і Києву про неприпустимість підтримки терористичної діяльності, від кого б вона не виходила", - стверджує видання.

Крім того, суд ООН у своєму рішенні може згадати як проросійських бойовиків, так і українські "добровольчі батальйони". Це не означає їхнього прирівнювання; це лише означає, що Києву доведеться переконати Гаагу у тому, що реформування добробатів завершено, а порушників закону карають незалежно від того, чи мають вони військовий досвід.

За словами, юриста-міжнародника Миколи Гнатовського, суд ООН неодноразово підкреслював, що у нього є повноваження вживати тимчасові заходи, які частково або повністю відрізняються від тих, про які його просили держави - так сталося і в 2008 році у справі "Грузія проти Росії", яка найбільше схожа на українське.

"У суду є право вживати тимчасові заходи, навіть якщо сторони його про це не просили, за власною ініціативою (proprio motu). Суд зазначає, що мета тимчасових заходів - забезпечити права, які формують предмет розгляду в справі", - зазначив Гнатовский.

Нагадаємо, у своєму позові проти РФ в Міжнародному суді ООН в Гаазі Україна просить суд оголосити, що Росія порушує міжнародні конвенції, а також відшкодувати збитки. Зокрема, Київ має намір притягнути РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінацію під час її агресії проти України.