RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Скандал зі львівським меморіалом на польському паспорті: Польща відреагувала на невдоволення України та Литви

Офіційна Варшава відреагувала на протести України і Литви через намір польської влади зобразити в нових паспортах фото зі Львова і Вільнюса.

Про це йдеться у відповіді МЗС і МВС Польщі на запрос інформаційного агентства РАР, передає Gazeta prawna.

У зовнішньополітичному відомстві країни відзначили, що рішення про можливість внесення зображення львівського Меморіалу орлят в польські паспорти буде прийматися тільки у вересні, зараз пропозиція знаходиться на стадії проекту і голосування.

У МЗС Польщі додали, що голосування на одному з сайтів про те, які фото будуть розміщені в паспортах, має характер консультацій з громадськістю.

"Представлені мотиви показують особистостей, події, місця і символи, пов'язані з відновленням Польщею незалежності у 1918 році, ми підкреслюємо, що жодне рішення не є на даний момент прийнятим. Важко визначити, які саме зображення буде обрано", - повідомили у прес-службі Міністерства внутрішніх справ.

Нагадаємо, що Польща планує в 2018 році змінити дизайн паспорта в честь 100-ї річниці незалежності. Серед запропонованих мотивів - зображення Меморіалу орлят у Львові і вільнюська Гостра брама (Ворота Аушрос), що викликало гостру реакцію Литви і України.

Так, МЗС України вручив ноту протесту послу Польщі Яну Пєкло через намір зобразити в нових паспортах Меморіал орлят у Львові.