RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Спецпредставник США зробив важливу заяву щодо виведення військ Путіна з Донбасу

Наступним кроком після встановлення режиму стійкого припинення вогню на сході України, старт якому може дати ініціатива Нормандської четвірки про "шкільне перемир'я", має стати виведення російських військ з території окупованого Донбасу.

Про це заявив спецпредставник Державного департаменту США по Україні Курт Волкер в інтерв'ю телеканалу "Дождь".

"Росія визнає, що, згідно з Мінським домовленостями, ці території мають бути повернуті Україні, вони знову повинні стати частиною України і не бути окупованою територією. Для того, щоб це сталося, потрібно вивести звідти російські війська і забезпечити людям безпеку, щоб вони відчували себе впевнено", - зазначив американський дипломат.

За його словами, на даному етапі Україна не може захистити свою територіальну цілісність через присутність на Донбасі російських військ, а переговори в Мінську не вирішують цю проблему.

"Потрібно чітко розуміти, що на Донбасі є російські війська, у Донецькій і Луганській областях. Там є військова техніка та обладнання. Проблема в тому, що присутність там військової техніки створює конфлікт. Інтерес Росії дестабілізує обстановку", - підкреслив Волкер.

Він також розповів, що на зустрічі з помічником президента РФ Владиславом Сурковим вони прийшли до єдиної думки про те, що статус-кво не принесе нічого доброго ні однієї зі сторін конфлікту.

"Це погано і для Росії, і для України, і для мешканців Донбасу. Нам потрібно знайти вихід з цієї ситуації. Це перетворюється на трагедію для людей. Було вбито 10 000 осіб, мільйони людей були змушені залишити свої будинки, молоді російські солдати загинули на війні в Україні. Це абсолютно неприпустимо. Ми домовилися про те, що знайдемо вихід з цієї ситуації", - підсумував представник Держдепу.

Нагадаємо, раніше спецпредставник США по Україні Курт Волкер заявив, що агресія Росія становить загрозу не тільки для України, але і для всієї Європи.