RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У Польщі розкрили мету візиту президента Дуди в Україну

В кінці поточного року президент Польщі Анджей Дуда здійснить візит у Харків, де зверне увагу на агресивну роль Росії в Україні.

Про це у своїй статті для видання Rzeczpospolita написав глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, передає "Укрінформ".

"Політичний сезон (українсько-польських відносин - ред.) увінчає візит президента РП Анджея Дуди в Харків. Польща підтвердить свою позицію в справі порушення Росією ключових норм міжнародного права, а також участі (Польщі - ред.) у відновленні регіонів України, знищених у зв'язку зі збройною агресією", - зазначив польський міністр.

За його словами, Варшава вважає, що "міжнародне співтовариство має протидіяти збройного порушення міжнародного ладу, незважаючи на відчутні втрати від цього для Польщі, зокрема для польських підприємців".

Ващиковський зазначив, що агресія РФ проти України переконала Польщу не тільки у зміцненні власної обороноздатності як члена НАТО, але і в необхідності постійної захисту права України вільно обирати шлях розвитку і міжнародні союзи".

Він нагадав, що Польща, разом з Чехією та Нідерландами, бере участь в трастовому фонді за реформи у системі логістики та стандартизації української армії, в трастовому фонді щодо реформування систем управління і зв'язку. Також Варшава надає допомогу в навчаннях українських солдатів, підтримки в рамках програм DEEP (реформування військової освіти), PDP (стажування для цивільних працівників армії), Building Integrity (подолання корупції в оборонному секторі).

"Польща зацікавлена в більш широкому застосуванні спільної польсько-литовсько-української бригади ЛитПолУкрбриг", - підкреслив глава МЗС Польщі.

Він звернув увагу, що Польща з 1 січня буде непостійним членом Ради Безпеки ООН.

"У цій ролі ми бачимо шанс і обов'язок наполягати на поновленні в нашому регіоні поваги до норм міжнародного права, як непорушність кордонів, суверенітет країн, відмова від військової сили і шантажу, а також від застосування сили для вирішення міждержавних спорів", - пише польський міністр.

Ващиковський додав, що Варшава буде долучатися до роботи по створенню миротворчої місії ООН в Україні.

Як повідомляв "Апостроф", МЗС Польщі викликав посла України після відкриття пам'ятника з фразою про польських окупантів.