RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Україна подала другий позов до ЄСПЛ проти Росії по Донбасу

Україна подала до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) правову позицію за позовом проти РФ, який пов'язаний з подіями на Донеччині в 2014 році.

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко в ефірі телеканалу NewsOne, передає російська редакції DW.

"Позов містить більше 100 показань свідків з великою кількістю документів", - зазначив він, додавши, що Київ звинувачує Москву у викраденні на Донбасі дітей-сиріт та вивезення їх на територію Росії.

Петренко звернув увагу, що це вже другий позов проти РФ в ЄСПЛ, пов'язаний з подіями на Донбасі.

В інтерв'ю українському виданню "Корреспондент" міністр нагадав, що на початку весни Київ подав у ЄСПЛ правову позицію за позовом України проти РФ за окупованому Криму.

"У нас ряд справ в ЄСПЛ міждержавних. Перше з них – Крим, друге – Донбас 2014 рік, третє – Донбас – 2015, частина 2016 року, четверте – викрадення дітей. Ми зараз подали найбільш гарячого етапу Донбасу – 2014 рік, правову позицію. Після цього суд повинен визначити процесуальний графік розгляду справи, як ця справа буде розглядатися, де буде розглядатися, як будуть допитувати свідків. Це ми вже переходимо до етапу розгляду справ по суті", - говорить Петренко.

Він підкреслив, що Київ веде велику судову війну проти Москви. Петренко зазначив, що є ряд справ у Міжнародному суді ООН в Гаазі.

У квітні Міжнародний суд задовольнив вимогу України про введення тимчасових забезпечувальних заходів щодо РФ. Суд зобов'язав Росію в рамках дотримання Конвенції про ліквідацію расової дискримінації припинити обмеження прав кримських татар і забезпечити доступ до освіти українською мовою в Криму.

Як повідомляв "Апостроф", раніше експерти дали раду Україні, як не програти Росії судові позови по Донбасу.