RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Дипломат розповів, як Росія намагається розпалити нову війну на Балканах

Посол України в Сербії Олександр Олександрович вважає, що Росія намагається розпалити новий конфлікт на Балканах.

Про це він заявив в інтерв'ю Balkan Insight, пише УНІАН.

За словами дипломата, на даний момент на боці бойовиків на Донбасі воюють близько 300 сербів. І хоча законодавство Сербії забороняє громадянам воювати на території інших країн, найманці продовжують їздити в Україну. Олександрович впевнений, що нинішні зв'язки між Сербією і Росією є перешкодою для вирішення цього питання.

"Жоден сербський громадянин не був відправлений у в'язницю за найманську діяльність проти України. Якщо я не правий, я запрошую сербський уряд спростувати мої слова", - говорить дипломат.

У той же час Олександрович зазначив, що Росія займається підготовкою сербських найманців.

"Росія готує сербських найманців, щоб вбивати українців. Росія використовувала сербських екстремістів, щоб здійснити державний переворот в Чорногорії. Росія заохочує сербський сепаратизм в Республіці Сербській для дестабілізації Боснії і Герцеговини", - упевнений український дипломат.

Також він звернув увагу й на інші дії Росії, які спрямовані на дестабілізацію ситуації на Балканах.

"Росія використовує сербський фактор для дестабілізації Македонії. Росія грає активну роль в зіткненні косовських сербів з косовськими албанцями. Росія продає свої літаки Сербії, щоб створити напругу з Хорватією", - говорить Олександрович.

Про те, що в зоні ризику російської агресії знаходяться Балкани говорять і аналітики приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor. Детальніше про це читайте в матеріалі на "Апострофі": Не тільки Україна: приватна розвідка США назвала цілі Кремля в Європі.