RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Відносини можуть зайти в глухий кут: В'ятрович розповів про наслідки оголошення його персоною нон грата в Польщі

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вважає, що заява президента Польщі Андрія Дуди про необхідність вжити заходів проти людей з антипольськими поглядами, може завести відносини між країнами в глухий кут.

Таку думку В'ятрович висловив у колонці для "Апострофа", коментуючи можливе оголошення його персоною нон грата у Польщі.

"Проблема буде полягати в тому, що оголошення персони нон грата в відношенні посадової особи в Україні за спроби змусити партнерів дотримуватися чинного в Україні законодавства - це абсолютно скандальний і неприпустимий крок, який може завести відносини між Україною і Польщею в глухий кут", - заявив В'ятрович .

Також історик зазначив, що не хоче подальшого розвитку цього конфлікту, але польська сторона сама це провокує.

"Не хотілося б думати про якийсь обмін персонами нон грата. Тим більше, щоб в ці списки потрапляли відповідальні особи на рівні двох держав. Це може завести в глухий кут вирішення цієї ситуації. У нас є уповноважені для цього особи, уповноважені установи. А спроба з польської сторони обійти ці уповноважені структури, вивести діалог на рівень президентів, а тепер ще й вивести з цього діалогу незручних контрагентів, з тим, щоб оголосити їх персонами нон грата - все це є свідченням небажання вирішувати проблеми", - розповів він.

Також В'ятрович заявив, що українські політики вважають Польщу партнером, тоді як заяви польських посадовців заважають країнам розвивати відносини.

"Більшість українців, зокрема, український політикум, були переконані, що наш західний сусід є партнером, який готовий до співпраці. Але ці нотки шантажу, які ми занадто часто стали чути з західного кордону, ставлять під сумнів щирість наших польських сусідів у прагненні розвивати довірчі відносини між Україною і Польщею", - написав він.

Детальніше про розвиток україно-польських відносин читайте в матеріалі Володимира В'ятровича для "Апострофа" Все дуже просто: В'ятрович зробив заяву щодо скандалу з Польщею