RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Не безкоштовно: BuzzFeed дізналося, чому Трамп може погодитися на надання Україні зброї

Високопоставлені радники президента США Дональда Трампа близькі до того, щоб переконати американського лідера почати багатомільйонні поставки летальної зброї Україні.

Про це пише видання BuzzFeed з посиланням на власні джерела.

Американські чиновники розповіли виданню, що вони вірять в те, що їм вдасться переконати Трампа схвалити поставки зброї Україні на суму 40-50 млн дол, включаючи протитанкові ракетні комплекси Javelin. Дана пропозиція представлять президенту США в найближчі тижні.

Як кажуть чиновники, ключовим аргументом для переконання Трампа є твердження, що Україна сама заплатить як мінімум за частину американського озброєння. Крім цього, надання зброї Україні представляють президенту США як крок до світу у конфлікті на Донбасі.

"Для Трампа це може бути двосторонньою угодою. Україна витрачає на оборону близько 7% свого ВВП, так що розумно очікувати від України плати за це (зброю, - ред.)", - сказав виданню високопоставлений співробітник Держдепартаменту США.

Люди, які знайомі з ходом переговорів, кажуть, що і президент України Петро Порошенко своїми словами розпалив інтерес Трампа до угоди з надання зброї.

"Порошенко став жертвою власної риторики. Він кілька разів казав Трампу, наскільки сильна Україна як партнер, з перехідною економікою і витратами на оборону. Так що Трамп схоже подумав: "Що отримає американський народ від цієї угоди?", - сказав один з джерел видання.

Відзначається, що високопоставлені чиновники США почали відчувати позицію Трампа щодо постачання зброї Україні в кінці вересня, коли той провів двосторонню зустріч з Порошенком в кулуарах Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку. Трамп сказав своїм радникам: "Я лише хочу миру". Радники американського президента використовували це для того, щоб показати, що протитанкові комплекси Javelin зможуть стримати подальшу російську агресію.

Як повідомляв "Апостроф", ЗМІ дізналися, що американські компанії постачають Україні деяку летальну зброю ще з минулого року.