RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

"Геноцид" на Волині й українські біженці: новий прем'єр Польщі в перший день посту торкнувся теми України

Новий прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в перший же день затвердження на посаді зробив кілька заяв щодо України.

Про це він повідомив в ефірі Trwam, передає "Польське радіо".

"Польща, приймаючи українських біженців, допомагає розвантажити напруга на східному фланзі Євросоюзу. Однак, Європейська Комісія цього не помічає, тому, ми будемо звертати нашим партнерам на це увагу", - сказав новий прем'єр Польщі.

Він підкреслив, що, з точки зору Варшави, рішення приймати або не приймати біженців є саме її прерогативою, додавши, що Польща прийняла багато біженців з України.

"Європейська Комісія як ніби не помічає, що на Сході України війна, там гинуть тисячі людей", - говорить Моравецький.

Також у нього запитали про польсько-українські стосунки в контексті історичних подій.

"Моя мама родом від Станіслава, вона там народилася і жила там до кінця Другої світової війни [...]. Вона багато разів розповідала мені, що там відбувалося в цих районах, на північ від них на Волині з геноцидом поляків українцями. Це те, про що я багато читав, я переглянув багато фотографій, і я не можу думати про це інакше, ніж зі сльозами в моєму серці", - передає слова Моравецького Radio Maryja.

"Звичайно, ми не відступимо від історичної правди. Я вважаю, що відносини з Україною можна будувати лише на основі правди. Велика і жорстокий злочин, яке мало місце там, не може бути применшено", - додав польський політик.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Варшава два роки проявляла "ангельське терпіння до України".