RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Генерал розповів, як Україні відповісти на провокації силовиків Путіна в Азовському морі

Україні необхідно встановити правові та територіальні межі в Азовському морі, щоб мати можливість захищатися від провокацій Росії.

Про це розповів "Апострофу" колишній глава служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж.

За його словами, Україні необхідно вжити ряд дій для встановлення кордону в акваторії.

"Ми можемо застосувати різні міжнародно-правові методи, в першу чергу – морське право щодо супроводження цих суден і недопущення їх догляду без поважних причин. Наприклад, мають бути явні дані, що на борту є терористи чи контрабанда... Наступна складова – це встановлення нашої вільної економічної зони, адже, згідно з морським правом, ми маємо зону в межах територіальних вод, тож це треба визначити. Є міжнародні норми, й нам треба ухвалити рішення щодо розмежування й територіальних вод України – як шельфу, так і вільної економічної зони. Це забезпечить вільний доступ суден. А якщо Росія не буде цього дотримуватися, то ми, в разі наявності всіх необхідних документів і законів, маємо право застосовувати силу, встановлювати режим контролю над акваторією", - говорить Маломуж.

Крім того, генерал вважає, що невизначеність в розмежуванні Азовського моря також можна використовувати.

и можемо брати під охорону важливі іноземні судна – і нехай тоді росіяни спробують застосувати силу. Можна також оголосити зону військових навчань на морі, це стане причиною для Росії та інших країн не заходити туди, адже ніхто не має права цього робити. Ми можемо проводити навчання перманентно і в такий спосіб обмежити діяльність російського флоту. Якщо вони відверто підуть на конфронтацію, то це вже практично війна. Виходячи з різних міркувань, Путін у цій ситуації не ризикне йти на повномасштабний конфлікт, щоб не допустити протистояння з країнами НАТО й глобальними партнерами, які можуть припинити політику невтручання й застосувати не лише політичні важелі, а й військову силу", - зазначає екс-глава зовнішньої розвідки.

В той же час Україні в ситуації з Азовським морем, на думку Маломужа, слід розраховувати на свої сили.

"Встановити правові та територіальні рамки, захищати судна, посилити наші військові позиції в регіоні на противагу РФ. Це той формат, який дозволить стримувати її від агресивних дій там", - резюмує він.

Детальніше про ситуацію в Азовському морі і планах Кремля читайте в матеріалі "Апострофа": Росія готує новий плацдарм для наступу на Україну: що робити.