RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Як приватні особи: в окупований Крим вирушила група депутатів зі Словаччини

Група депутатів парламенту Словаччини оголосила про наміри відвідати окупований Крим, посол України в Словаччині Юрій Мушка вже попередив їх про наслідки незаконного відвідування півострова.

Про це повідомляє DW.

Український дипломат написав листа лідерам політичних партій з проханням "відмовити" своїх депутатів від цього вояжу і попередив їх про подальшу заборону в'їзду в Україну.

"Ті, хто приїжджає на запрошення окупаційного уряду, порушують закони України", - цитує українського дипломата Міжнародне радіо Словаччини.

Організатор поїздки, незалежний депутат Петер Марчек каже, що хоче перевірити ситуацію в Криму на власні очі.

"Посол України каже, що заборонить мені в'їзд на територію України. Вибачте, хіба так чинить приязна країна?" - прокоментував Марчек можливі санкції.

Крім того, спікер Національної Ради Словаччини Андрій Данко звинуватив посла України в порушенні протоколу.

"Запланована поїздка є неофіційною і спирається на їх особисту свободу", - зазначив Данко і висловив надію, що український дипломат вибачиться за висловлювання, які "не відповідають повноваженням посла".

У Міністерстві закордонних справ Словаччини закликали українського дипломата утриматися від публічних заяв і висловлювати свою думку "стандартними дипломатичними способами". У той же час, у відомстві підкреслили, що офіційна позиція Словацької Республіки в питанні Криму залишається незмінною: Братислава виступає за територіальну цілісність України, включно з Кримом, а МЗС не рекомендує депутатам і словацьким громадянам взагалі відвідувати Кримський півострів.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 3 лютого 2018 року окупований Крим незаконно відвідала делегація з трьох депутатів регіональних парламентів Німеччини.