RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

​Україна зробила важливий крок для розриву дружби з Росією

Міністерство закордонних справ України підготувало пакет документів для денонсації договору про дружбу, співпрацю і партнерство з Російською Федерацією, який був укладений в 1997 році.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, в ефірі каналу "Прямий".

"Ці документи вже підготовлені (для розриву договору, - Ред.), весь пакет. Це завжди було нашою позицією, ми її відпрацювали. У найближчі дні ми пакет документів внесемо", - сказав він.

Клімкін стверджує, що він готовий надати громадськості докази того, що Росія "порушувала договір з самого початку його дії". Він заявив, що в договорі порушено все - "починаючи з преамбули і закінчуючи всіма статтями" документа.

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ було підписано в травні 1997 року і вступив в дію в квітні 1999 року строком на 10 років з автоматичним продовженням на наступні десятирічні періоди при відсутності заперечень сторін. У жовтні 2018 року закінчується термін, коли сторони повинні заявити про намір продовжити або розірвати дію договору на черговий десятирічний період.

Президент України Петро Порошенко 28 серпня 2018 року доручив міністерству закордонних справ країни найближчим часом надати пакет документів для початку розриву договору, який він назвав анахронізмом. Порошенко зазначив, що його країна досить підготовлена і юридично захищена для цього процесу.

Як повідомляв "Апостроф", відомий російський письменник Едуард Лимонов припустив, що в Росії через 50 років населення між собою почне воювати і буде дуже багато крові.