RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Договір про дружбу з РФ розривати не будуть: в Україні виступили з важливою заявою

Віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що угоду про дружбу між Україною і Росією не будуть розривати, її просто не стануть продовжувати.

Про це вона сказала під час погоджувальної ради 3 вересня, передає "Українська правда".

За словами віце-спікера, розрив угоди був би в інтересах Росії.

"Ми тільки що побачили дуже небезпечну риторику, в якій озвучувався сценарій Кремля, який насправді давно розірвав договір про дружбу між Україною і Росією. І в українському парламенті багато депутатів намагалися українськими руками це реалізувати - розірвавши угоду для того, щоб у України потім в міжнародних судах не було ключового - вимоги до РФ виконувати цю угоду для того, щоб не тероризувати наш суверенітет і цілісність ", - сказала Геращенко.

Вона підкреслила, що існує "дуже велика різниця між денонсацією і непролонгацією угоди".

"Мова не йде про денонсацію, бо ми будемо вимагати від Російської Федерації у всіх міжнародних судах, в Гаазі відповідати за те, що вони порушили цю угоду", - сказала Геращенко.

Разом з тим вона додала, що зараз президент - після прийняття Верховною Радою закону про реінтеграцію Донбасу - доручив "не готувати документи на пролонгацію цієї угоди, яке відбувається автоматично".

"Мова йде виключно про непролонгацію", - резюмувала Геращенко.

Зі свого боку журналіст Денис Рафальський підмітив, що Геращенко або не знає законів, або бреше.

"Цей Договір укладається строком на десять років. Його дія буде потім автоматично продовжуватися на наступні десятирічні періоди, якщо жодна з Високих Договірних Сторін не заявить іншій Високій Договірній Стороні про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду ", - цитує він документ.

Одже, за його словами, якщо до 1 жовтня цього року Україна не оголосить про розрив 1 квітня 2019 го договір отримає ще десять років "життя".

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко заявляв, що країна пройшла підготовку до розриву дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією.