RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Нормандський формат: Порошенко розповів про ключові кроки щодо стримування Росії

Україна готує на наступний саміт в Нормандському форматі питання негайного звільнення українських військовополонених Російською Федерацією і реалізації плану по введенню миротворців на Донбас.

Про це повідомив президент України Петро Порошенко в ефірі радіо НВ, передає прес-служба глави держави.

"Коли мене буде переобрано, в перший тиждень, має пройти засідання саміту Нормандського формату. На нормандський саміт будуть винесені декілька питань. Питання перше, яке має бути вирішене негайно - у Росії немає ніяких підстав далі затягувати утримання наших військовополонених. За це настане юридична відповідальність, яку понесе Російська Федерація", - зазначив глава держави.

Порошенко підкреслив, що суд РФ не має юрисдикції для винесення вердиктів українським громадянам, а захоплення кораблів 25 листопада 2018 роки вже отримало статус акту агресії проти України.

"Акт нападу кваліфікується міжнародними юристами як акт військової агресії проти військових кораблів суверенної і незалежної держави", - додав він.

На його думку, до завершення президентських виборів в Україні звільнити українців з російських в'язниць навряд чи вдасться.

Також Порошенко згадав і про план введення миротворчої місії на Донбас і розповів про механізм його реалізації.

"Ми повинні негайно перейти до впровадження компонента безпеки реалізації Мінських домовленостей. Компонент безпеки - це винесення на засідання Ради Безпеки ООН питання "блакитних касок", - додав він.

Завдання, які повинні будуть виконати миротворці ООН в Україні, наступні: виведення іноземних військ з території країни, роззброєння НВФ, виведення важкої зброї і техніки. Після виконання цих пунктів, мова піде про політичний компонент. Міжнародні партнери погодилися з тим, що місія миротворців повинна отримати право застосовувати силу проти бойовиків.

"Найважливіший компонент - це взяття під контроль неконтрольованої ділянки російсько-українського кордону для того, щоб не відбувалося інфільтрації через кордон сил, які будуть руйнувати компонент безпеки", - зазначив Порошенко.

Також він розповів про створення платформи по деокупації Криму на базі резолюції Генасамблеї ООН.

"Компоненти цієї платформи, починаючи від скоординованих юридичних дій, притягнення до відповідальності країни-агресора за незаконну анексію в судах щодо захисту інвестицій, про порушення прав і свобод громадян, про порушення конвенції про свободу мореплавання в Керченській протоці. У нас на сьогоднішній день 11 справ, які чітко скоординовані і за якими Росія повинна відповідати", - розповів він.

Президент підкреслив, що нині, за оцінками видання Bloomberg, Росія втрачає 10% свого ВВП (150 млрд доларів) через дії санкцій.

"Путін, коли чекав виборів, дуже сподівався, що прийде слабкий кандидат в президенти, недосвідчений верховний головнокомандувач, щоб Росія могла цим скористатися, щоб вийти з тієї пастки куди росіяни самі себе загнали ... Ціна, яку зараз платить Росія - щомісяця мільярди доларів. Це безглуздо".

Порошенко також розповів про наслідки блокування резолюції РБ ООН про миротворців на Донбасі з боку Росії.

"Будуть посилені санкції. І санкції будуть в дуже чутливих сферах. Наприклад, фінансовій. Наприклад, арешт активів найближчого оточення Путіна. Наприклад, заборона передачі в технологіях, які формують російську економіку ... І якщо професійно підходити до питання, то з кожним місяцем, з кожним кварталом ціна російської окупації України повинна збільшуватися", - підкреслив президент.