RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Обмін полоненими: як Путін використовував Зеленського і чого він боїться

Президент РФ Володимир Путін заманив президента Володимира Зеленського в пастку, розкрутивши тему обміну полоненими.

Про це в своїй колонці на сайті "Радіо Свобода" написав журналіст Віталій Портников.

"Коли тільки почали приходити перші повідомлення про можливий обмін полоненими між Росією і Україною, захотілося зрозуміти, які в цьому резони для Володимира Путіна, до якої пастки цього разу російський президент намагається заманити Володимира Зеленського і всю Україну?... Ситуація стала більш очевидною, коли в історії з обміном спливло прізвище Володимира Цемаха, одного з важливих підозрюваних у справі про розслідування знищення малайзійського "Боїнга".

"Боїнг" - це те, чого в Кремлі дійсно бояться. Доказовий вердикт міжнародного суду може перетворити багатьох російських керівників на справжніх військових злочинців. І не виключено, що це будуть не тільки найближчі соратники Путіна, але і сам президент Росії. Однак безпосередніх свідків і учасників знищення літака не так і багато. Той же Цемах з’явився в Києві в результаті запаморочливої спецоперації українських спецслужб", - написав журналіст.

Портников зазначив, що Путін використовував бажання Зеленського домогтися звільнення українських заручників і бажання президента Франції Еммануеля Макрона домогтися вирішення конфлікту на Донбасі.

"Під час телефонних перемовин із Зеленським він погодився почати процес обміну полонених. А під час зустрічі з Макроном на півдні Франції продемонстрував готовність до компромісів для вирішення проблем із Заходом і конфлікту на Донбасі.

Але у вирішальний момент він дістав з рукава свою краплену карту. Якщо не буде Цемаха – нічого не відбудеться. І це при тому, що очікування в Україні досягли найвищого градуса, а Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель почала підготовку до саміту "нормандської четвірки", - написав журналіст.

На його думку, тепер Путін виграє в будь-якому випадку.

"Звільнять Цемаха – прекрасно, цінний свідок буде в його руках, а між Україною і Заходом з’явиться тінь серйозної недовіри. Не кажучи вже про те, яка недовіра до президента Зеленського виникне серед офіцерів українських спецслужб, які пишаються, можливо, своєю найвдалішою спецоперацією в історії.

Не звільнять – що ж, тоді президент України продемонструє, що обдурив суспільні очікування. Та чи коштує якийсь там Цемах Сенцова, Балуха, моряків? Адже Путіна все одно ніхто ніколи не буде судити в Гаазі. Який сенс відмовлятися від обміну? Путіна це теж влаштовує, йому потрібен слабкий Зеленський", - вважає Портников.

При цьому він зазначив, що, якщо Путін піде на обмін без Цемаху - "це означає, що йому потрібен був хтось ще", бо Путін нічого не робить просто так.

"Для того, щоб не бути ним обдуреним, слід чітко зрозуміти його основні цілі на українському напрямку. Путіну не потрібно ніяке поліпшення відносин з Україною – тим більше, коли головний приз це нормалізація контактів із Заходом. Для російського президента важливо уникнути відповідальності за «Боїнг», домогтися світового визнання анексії Криму і повернути Україну до російської сфери впливу – можливо, навіть шляхом нового великого конфлікту і демонтажу української державності. Але, звичайно, Путіну було б вигідно, щоб всю брудну роботу за нього зробили б самі українці", - уклав журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", раніше журналіст Юрій Бутусов заявив, що Росія навмисне затягує процес обміну полоненими, оскільки хоче виторгувати для себе вигідніші умови, зокрема, мова йде про обмін фігуранта справи про збитий на Донбасі MH17.