RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Волкер подав у відставку на тлі "українського" скандалу в США

Спецпредставник США в переговорах по Україні Курт Волкер, який є послідовним прихильником продовження підтримки України з боку Вашингтона і активним учасником переговорів з представниками країн "Нормандське четвірки", подав у відставку.

Про це повідомляє телеканал CNN.

"Курт Волкер, спецпредставник США в переговорах по Україні, подав у відставку через день після оприлюднення звіту викривача, де йшлося про приховування Білим домом змісту розмови між президентом Дональдом Трампом і президентом України", - наголошується в повідомленні.

Держдепартамент поки не прокоментував ситуацію.

Нагадаємо, ім'я Курта Волкера в документі викривача згадується принаймні п'ять разів у двох епізодах. У першому він фігурує разом з іншим дипломатом - Гордоном Сондлендом, який відомий високим рівнем довіри з боку президента Трампа.

"26 липня, через день після телефонної розмови (президентів Трампа і Зеленського), спецпредставник США в переговорах по Україні Курт Волкер відвідав Київ і зустрівся з президентом Зеленським та іншими українськими політичними діячами. Посла Волкера на зустрічах супроводжував посол США в ЄС Гордон Сондленд", - відзначав викривач.

Далі він зазначив: "З огляду на численні доповіді з цих зустрічах, перерахованих мені різними американськими чиновниками, посли Волкер і Сондленд, як повідомляється, давали поради українському керівництву про те, як "орієнтуватися" у вимогах, озвучених президентом (Трампом - ред.) Зеленському".

Другий епізод, де згадується Курт Волкер разом з послом Сондлендом, стосується спроб особистого адвоката Трампа - Руді Джуліані - "обійти" деякі процеси прийняття рішень в сфері національної безпеки. У зв'язку з цим наголошується, що Уолкер і Сондленд спілкувалися з Джуліані з метою "зменшення шкоди" національної безпеки США. Крім того, обидва дипломати зустрічалися з членами нової української влади, щоб "допомогти українським лідерам зрозуміти і відповісти на різні меседжі, які надходили по офіційних каналах США з одного боку, і від Джуліані з іншого".

Як повідомляв "Апостроф", президент США Дональд Трамп стверджує, що голова наглядової комітету з розвідки Палати представників США Адам Шифф змінив слова з його телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським у ході виступу в Конгресі.