RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Росія готується закрити частину Керченської протоки

В уряді РФ прийняли рішення закрити для проходження кораблів частину Керченської протоки.

Про це повідомив колишній уповноважений президента України з Криму Борис Бабин на сторінці в Facebook.

Відповідний проект міністерства транспорту РФ стосується частини акваторії протоки, що прилягає до Керчі і коси Тузла. Експерт зазначив, що таким чином Росія обмежує проходження суден в Азовське море і розширює площу анексованої території на морі.

"Таким чином окупанти переслідують декілька цілей. По-перше, це додаткові обмеження для проходження суден і їх маневрування, до прикладу судна з невеликою осадкою могли проходити через ці води, а не по основному фарватеру, де РФ вимагає на сплату "канальних і лоцманських зборів". По-друге, в цій акваторії фактично виникає захищена база для кораблів Чорноморського флоту, прикордонної охорони ФСБ і Росгвардіі", - зазначив Бабин.

Він уточнив, що Росія таким чином порушила чергові міждержавні угоди з Україною.

"Росія цинічно порушує таким закриттям і Договір 2003 року в частині користування протокою, і Угоду 1993 року про рибальство на Азові (води протоки традиційно були місцем промислу українських рибалок)", - зазначив експерт.

Як повідомляв "Апостроф", 25 листопада 2018 року співробітники ФСБ Росії обстріляли і захопили в Керченській протоці українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися в Одесу після спроби пройти через Керченську протоку.