RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Росія вийшла з "військової" Женевської конвенції: про що в ній йдеться і якими будуть наслідки

У п'ятницю, 22 листопада, президент РФ Володимир Путін поставив підпис під законом, згідно з яким Росія виходить з Женевської конвенції щодо захисту цивільного населення під час міжнародних збройних конфліктів.

Про це йдеться на сайті Державної Думи РФ.

Документ, який підписав глава Кремля, називається "Про відкликання заяви, зробленої під час ратифікації Додаткового протоколу до Женевських конвенцій вiд 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I)". Він дозволяє не визнавати конвенцію про визнання юрисдикції спецкомісії ООН виконувати роль судового органу, що розслідує порушення. Таким чином ООН тепер не зможе судити Росію за порушення прав цивільних осіб під час війни.

"Відкликати заяву, яка була зроблена СРСР при ратифікації Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктам (Протокол 1), прийнятого в Женеві 8 червня 1977 року, відповідно до пункту 2 статті 90 названого Протоколу 1 ... Визнати нечинним у РФ пункт 1 постанови Верховної Ради СРСР від 4 серпня 1989 року "Про ратифікацію Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних їх конфліктів (Протокол 1) та Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол 2)", - говориться в документі.

Росія тепер не визнає статтю додаткового протоколу до цієї конвенції про визнання юрисдикції спеціальної комісії ООН виконувати роль судового органу, який розбирає порушення. Таким чином ООН тепер не зможе судити Росію за порушення прав цивільних осіб під час війни.

Слід зазначити, що раніше генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш представив доповідь, згідно з якою ООН визнає порушення Женевських конвенцій з боку РФ, яка свідомо переселяє людей зі своєї території в окупований український Крим у спробах змінити демографію півострова.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Міжнародний суд ООН зобов'язав Росію 8 грудня 2020 року надати контр-меморандум у справі "Україна проти Росії" про порушення двох міжнародних конвенцій.