RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Генасамблея ООН прийняла документ щодо дій окупантів в Криму: опубліковано повний текст

У резолюції про захист прав людини в окупованому Росією Криму, яку прийняла Генеральна Асамблея ООН, засуджуються масові затримання активістів і захисників прав людини, а також політика РФ щодо зміни демографічної ситуації в Криму.

Як повідомили на сторінці Кримської правозахисної групи в соцмережі Facebook, за резолюцію проголосувало 65 країн, проти - 23, утрималися - 83.

У резолюції міститься посилання на міжнародно-правове визначення агресії і застереження про те, що отримання території чи іншого переваги в результаті агресії не може і не буде вважатися законним.

Резолюція вимагає від РФ припинити політику зміни демографічної ситуації в Криму шляхом переселення туди свого населення і примусового виселення. Документ також засуджує триваючу практику призову чоловіків в Збройні сили РФ і кримінального переслідування тих, хто відмовляється від служби в лавах держави-окупанта.

Резолюція засуджує масові затримання активістів і захисників прав людини на основі звинувачень у підтримці тероризму, зокрема, представників громадської ініціативи "Кримська солідарність" та містить заклик припинити переслідування і звільнити осіб, затриманих за вираження думок, зокрема на початку окупації. Резолюція також закликає "ефективно розслідувати всі випадки смертей під час перебування під вартою". Зокрема, мова йде про випадки в Сімферопольському СІЗО.

Детальніше з текстом документа можна ознайомитися за посиланням.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Генасамблея ООН прийняла резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів", в якій міститься пункт про захоплених РФ ядерних об'єктах і інфраструктурі на окупованій території.