RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

"Газпром" пішов на важливі "поступки" Україні щодо постачання газу на окупований Донбас

Російська компанія "Газпром" відмовилася від своїх вимог до України з оплати за газ, який поставляється на окуповану територію Донбасу.

Про це заявив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко в ході прес-конференції в Києві.

Він зазначив, що ніяких платежів за газ за попередні періоди Україна також не повинна буде перераховувати.

"На кінець 2019 року ніякі поставки на окуповану територію Донбасу українська сторона не повинна оплачувати", - заявив представник "Нафтогазу".

Також, за словами Вітренка, в контракті, який діяв до 2020 року, були вказані точки імпорту російського газу в Україну на непідконтрольній території Донецької і Луганської області, тому "Газпром" міг вимагати від України оплати поставлених обсягів палива. Однак російська сторона прийняла рішення відмовитися від своїх претензій.

Україна ж в свою чергу відрізала трубопроводи, які вели з підконтрольної уряду частини України на окупований Донбас, таким чином, щоб тільки Росія могла постачати туди газ.

Як повідомляв "Апостроф", раніше представники України і російського "Газпрому" поставили підписи під мировою угодою в інвестиційному арбітражі. Згідно з документом, Україна відмовляється від вимоги до "Газпрому" сплатити близько 7,4 млрд доларів штрафу.