RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

"Битва" з корупцією і російське питання: навіщо Помпео їде до Києва і про що буде говорити

У четвер, 30 січня, держсекретар США Майк Помпео прибуде з офіційним візитом до Києва в рамках запланованої поїздки в п'ять країн - Україну, Білорусь, Узбекистан, Казахстан і Великобританію.

За його словами, він планує обговорити з президентом Володимиром Зеленським європейську безпеку, але, ймовірно, російське питання без уваги не залишиться. Також Помпео візьме участь у церемонії покладання вінків на Михайлівській площі, щоб вшанувати пам'ять загиблих на Донбасі, і зустрінеться з лідерами релігійного, громадянського суспільства та ділових кіл.

Варто зазначити, що візит держсекретаря США планувався на 3 січня цього року, однак він був відкладений через загострення на Близькому Сході після ліквідації іранського впливового генерала американськими збройними силами.

Візит Помпео в Україну викликає особливий інтерес, оскільки він перший член уряду Дональда Трампа, який з'явиться в Києві після телефонного скандалу з українським лідером Володимиром Зеленським, пов'язаного з нібито тиском США і вимогою відновити розслідування щодо української компанії Burisma, де працював син політичного опонента Трампа Джо Байдена

Більш того, недавно стало відомо, що Майк Помпео нібито посварився з журналісткою Національного громадського радіо (NPR) через питання про Україну. Держсекретар США відмовився відповідати на запитання журналістки Луїз Келлі про колишнього посла США в Україні Марі Йованович, а після нібито запросив її в особистий кабінет, де кілька хвилин кричав на неї. За словами журналістки, глава Держдепу залишився незадоволений тим, що його питали про Україну. Сам Помпео звинуватив її у брехні.

Незабаром він запевнив, що Україна важлива для американців. Помпео сказав: "Звичайно, американському народу небайдужий народ України".

Після візиту до Києва Помпео відправиться в Білорусь, далі - Казахстан. Свій візит він закінчить 3 лютого в Узбекистані, де візьме участь у зустрічі глав урядів п'яти країн Центральної Азії.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент України Володимир Зеленський телефонував держсекретареві США Майку Помпео і обговорював з ним інформацію про збитий літак МАУ в Ірані.