RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Обмін полоненими і "нові механізми": у Зеленського і Путіна розкрили деталі переговорів щодо Донбасу

У Мінську 11 березня відбулося засідання Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі, в якому брали участь керівник Офісу президента України Андрій Єрмак і заступник керівника Адміністрації президента РФ Дмитро Козак.

У прес-службі ОПУ заявили, що були досягнуті домовленості по 4 пунктах:

1. Обмін полоненими. Сторони зобов'язалися надати списки людей, яких потрібно звільнити для здійснення обміну, а також остаточно узгодити фінальні списки, включаючи верифікацію Червоним Хрестом з безперешкодним доступом його представників до всіх, хто знаходиться в списках.

2. Розведення сил і засобів.

3. Одночасне відкриття КПВВ в Золотому і Щасті.

4. Створення Консультативної ради в складі політичної підгрупи ТКГ після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини щодо виконання домовленостей, досягнутих під час саміту в нормандському форматі.

У свою чергу, замглави путінської адміністрації Дмитро Козак заявив, що в Мінську домовилися про нові механізми взаємодії сторін по знаходженню політичних рішень.

"Останнє надзвичайно важливо, тому що ми вважаємо, що це найважливіший елемент врегулювання. Без ухвалення принципових рішень по варіантах врегулювання конфлікту ми не зможемо сильно просунутися в гуманітарних питаннях, в питаннях безпеки і в економічних питаннях", - заявив Козак.

Він також додав, що є надія домовитися про обмін полоненими в березні, протягом тижня буде верифіковано список людей.

"Щоб не бути надмірно оптимістичним, скажу, що так, така надія є - домовитися про конкретні дії... коли необхідно буде верифікувати всіх осіб, які готові брати участь в цьому обміні. Це принципове запитання", - сказав представник Кремля.

Він зазначив, що в ході зустрічі сторони обговорювали "перелік осіб з різним статусом".

"Сьогодні ми домовилися, що протягом тижня остаточно цей список буде верифіковано, підтверджено бажання кожного, його статус. Я дуже сподіваюся що нам вдасться до кінця березня знайти конкретні рішення щодо обміну цими особами", - заявив Козак.

Крім цього, за його словами, сторони домовилися протягом тижня визначити нові ділянки розведення сил від лінії зіткнення.

Як повідомляв "Апостроф", президент Володимир Зеленський заявив про готовність вийти з переговорів з Росією щодо врегулювання військового конфлікту на Донбасі через рік, в разі відсутності прогресу в переговорах з Путіним.

Читайте також матеріал "Апострофа": Росія змінила тактику на Донбасі: чи буде наступ.