RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Скандал зі зміною посла України в США: які є претензії до кандидатури Маркаровой

Для потенційного посла України в Штатах у екс-міністра фінансів Оксани Маркаровой недостатньо професійного досвіду і занадто неоднозначна політична репутація.

Таку думку висловили опитані "Апострофом" експерти.

На думку дипломата, першого посла України в Росії Володимира Крижанівського, Маркарова могла б бути главою Торгової місії, але не послом в США.

"Я вважаю, що на посаді посла повинен бути дипломат. Надзвичайно важливо у відносинах з наймогутнішою країною світу мати там професійну людину. Особливо при Байдені", - підкреслив він в коментарі "Апострофу"

Колишній міністр закордонних справ Костянтин Грищенко теж критикує цю ідею.

"Найлояльніше пояснення - вони просто не розуміють роль посла в стосунках з МВФ. Вони не розуміють його набагато більш важливі функції. Тому їм здається, що зараз вони призначать того, хто колись спілкувався з МВФ, і він вирішить проблему отримання чергового траншу і взагалі буде допомагати нормалізації відносин з фондом. Цього не буде тому, що проблема не у Вашингтоні", - сказав він.

Глава Інституту світової політики Євген Магда також скептично поставився до того, що Маркарова в якості посла в США зможе налагоджувати відносини з МВФ.

"Є велика проблема майданчики. Це як якщо б ви працювали в "Апострофі", взяли у мене коментар, а розмістили його на "Українській правді". Розраховувати, що наш стратегічний партнер буде дивитися на такі фокуси - як мінімум наївно. Є ще одне питання: я не знаю, хто їм вселив думку, що в цей перехідний період Держдепартамент дасть агреман (попередню згоду однієї держави на призначення певної особи в якості посла, - "Апостроф") на пані Маркарову. Я впевнений, що це рішення готувалося не в МЗС і аргументація готувалася не там", - підкреслив він.

Експерти згадують не тільки про відсутність професійного досвіду у Маркаровой, але і про вельми неоднозначну репутацію потенційного посла України в Штатах. Справа в тому, що колишнього міністра фінансів і її чоловіка неодноразово звинувачували в брудних схемах на фінансових ринках. А також зв'язках із знаковою людиною з найближчого оточення Віктора Януковича - екс-секретарем РНБО Андрієм Клюєвим

Детальніше про те, чому ідея глави Офісу президента Андрія Єрмака відправити послом України в США Оксану Маркарова викликала шок в дипломатичних колах читайте в матеріалі "Апострофа": Згвалтування української дипломатії: як Єрмак підставив Зеленського в Вашингтоні