RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Реакція МВФ і Єврокомісії на пропозиції Вітренка щодо регульованої ціни на газ буде негативною - експерти

Реакція МВФ і Єврокомісії на пропозицію т.в.о. міністра енергетики щодо встановлення регульованої ціни на газ для населення буде негативною, оскільки суперечить реформам в галузі.

Про це заявив президент Центру глобальних досліджень "Стратегія XXI" Михайло Гончар, пише "Дело".

"Пропозиція Юрія Вітренка йде всупереч домовленостям з МВФ. Можливо, якщо МВФ займе принципову позицію, то траншів не буде, і чи витримає наша фінансова система? Популізм влади може призвести до втрати фінансування МВФ, при вантажі виплат за зовнішнім боргом і дефіциті бюджету доведеться включати друкарський верстат або під шалені відсотки випускати ОВДП, що однозначно веде до кризи. Тарифна лояльність може бути забезпечена ціною фінансової нестабільності, в яку країна може увійти в другій половині 2021", - пояснив Михайло Гончар.

Він зазначив, що влада обіцяла зниження тарифів, тоді як економічні реалії інші, і вона "пішла назустріч інтересам олігархії": "Це ясно з ринку електроенергії, де постраждав "Енергоатом". А на газовому ринку, хоч пальцем показують на "Нафтогаз", але монополістом є інший гравець - 70% поставок газу контролюють облгази Фірташа", - підкреслив він.

Керівник програм DiXi Group Роман Ніцович вважає, що пропозиція Вітренка виглядає нелогічно: "Пропозиція Вітренко виглядає нелогічною і йде врозріз з курсом, який проводив уряд в останні роки, послаблюючи регулювання і наближаючи ціни на газ для населення до ринкового рівня. З 1 серпня було скасовано положення про покладання спецзобов'язань для побутових споживачів. Функціонує ринок, де кожен може "голосувати гаманцем", вибираючи з пропозицій постачальників газу", - зазначив він.

За його словами, за нібито благими намірами з'являється регулювання, що призведе до негативних наслідків для всього газового сектора.

На думку енергоексперта, виконавчого директора Асоціації "Енергоефективні міста України" Святослава Павлюка, уряд і Міненерго намагаються знайти "просте тимчасове вирішення складної проблеми": "Держава палець об палець не вдарила, прорахунки Міненерго вже очевидні. Йдуть пошуки простого вирішення складної проблеми, яку неможливо вирішити "по-простому". ми бачимо порушення логіки стратегічних змін в галузі. Створилася ситуація, коли Нафтогаз продає газ дешевше і "збиває" ціну облгазів. Але якщо ми адміністративно знижуємо ціну, то вбиваємо конкуренцію, адже монополії Фірташа мало хто може протистояти. Все це схоже на вбивство газового ринку", - зазначив Святослав Павлюк.

Т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко на нараді з питань енергоринку представив попередній план зниження тарифів на газ. Пізніше Юрій Вітренко повідомив, що Міненерго запропонувало Кабміну c 1 лютого 2021 обмежити ціну на газ для "вразливих" споживачів.

13 січня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабмін планує на час карантину або до кінця опалювального сезону зафіксувати ціну газу для споживачів в 6,99 грн за кубометр.