RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Зустріч Зеленського і Ердогана в Туреччині: всі подробиці, фото і відео

У суботу, 10 квітня, президент України Володимир Зеленський відвідав з офіційним візитом Стамбул, в рамках якого провів зустріч з турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом. За підсумками бесіди тет-а-тет, яка тривала майже три години, відбулася спільна прес-конференція глав двох держав.

"Апостроф" повідомляє про головні події цього візиту.

23.00. За підсумками переговорів президента Зеленського з турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом було підписано низку двосторонніх документів.

Зокрема, було підписано Рамкову угоду між урядом України та урядом Турецької Республіки про співробітництво у сфері будівництва житла для представників кримськотатарського народу та пільгових категорій громадян України.

Уряд Туреччини зобов'язується надати безповоротну допомогу в загальній кількості 500 квартир: у місті Миколаєві – 200 квартир, у місті Херсоні – 200 квартир і в місті Києві – 100 квартир.

22.15. Реджеп Таїп Ердоган вкотре підтвердив, що Анкара підтримує суверенітет та територіальну цілісність України і ніколи не визнає анексію Криму.

Однією з ключових тем розмови між лідерами України і Туреччини стало загострення ситуації на Донбасі і окупація Криму. Ердоган вкотре підтвердив, що Туреччина підтримує суверенітет та територіальну цілісність України, а також запевнив, що Туреччина – союзник України.

"Позиція Анкари щодо невизнання анексії Криму залишається незмінною", - цитує Ердогана агентство "Anadolu Agency".

21.00. Переговори Володимира Зеленського з турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом завершилися підписанням спільної декларації.

Президенти України і Туреччини підтвердили стратегічне партнерство між країнами. Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, Анкара ніколи не визнає анексію Криму і висловив підтримку "Кримській платформі".

Туреччина висловила підтримку перспективі членства України в НАТО, зокрема, її намірів отримати найближчим часом План дій щодо членства, а також підтвердила підтримку регіональної співпраці в Чорноморському регіоні з метою забезпечення стабільності та безпеки у рамках двосторонніх та багатосторонніх механізмів, включаючи НАТО.


В ході переговорів сторони також обговорили продовження співпраці в літакобудуванні і обмін технологіями.

20.15. У Стамбулі завершилася зустріч президентів Туреччини і України Реджепа Тайіпа Ердогана і Володимира Зеленського, за її підсумками глави держав провели прес-конференцію, як транслювалася на YouTube.


Нагадаємо, що зустріч лідерів двох країн відбулася в резиденції турецького президента в резиденції президента Турецької Республіки - палаці Хубер.

Переговори проходили в закритому для преси режимі і тривали близько трьох годин.

19.30. Під час робочого візиту президента України до Турецької Республіки перша леді Олена Зеленська запустила два нові україномовні аудіогіди. Вони запрацювали в Галатській вежі в Стамбулі та в Музеї анатолійських цивілізацій в Анкарі.

Церемонія запуску відбулася за участю першої леді Туреччини Еміне Ердоган.

"Це вже четвертий та п’ятий україномовні аудіогіди на території Туреччини з тринадцяти запущених у межах ініціативи. Ми продовжуємо поширювати українську мову у світі", – зазначила Олена Зеленська.

15.45. У прес-службі Офісу президента уточнили, що зустріч відбувається тет-а-тет.

"Президент України Володимир Зеленський, який перебуває з робочим візитом в Туреччині, розпочав зустріч з президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом. Після прильоту в Стамбул разом з першою леді Оленою Зеленською глава Української держави прибув до резиденції президента Турецької Республіки - палацу Хубер, де його зустрів Реджеп Таїп Ердоган ", - сказано в повідомленні.

Турецьке агентство Анадолу конкретизувало, що зустріч почалася о 15.45 по турецькому часу (збігається з київським, - "Апостроф") в палаці Хубер і проходить в закритому для преси режимі.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак в ефірі "Україна 24" додав, що після особистих переговорів президентів розпочнеться зустріч Стратегічної ради високого рівня керівництва двох країн, на якому очікується підписання низки документів.

15.30. Надзвичайний і Повноважний Посол України в Турецькій Республіці Андрій Сибіга повідомив про успішне прибуття глави держави до Туреччини.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стали відомі головні теми переговорів Володимира Зеленського та Реджепа Ердогана під час зустрічі в Туреччині.