RU  UA  EN

Середа, 9 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.75
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

9 жовтня

8 жовтня

Всі новини

Зеленський закликав НАТО посилити присутність в Чорному морі: Росія загрожує судноплавству

Україна для посилення безпеки в причорноморському регіоні закликає збільшити взаємодію між країнами по лінії військово-морських сил.

Про це сказав президент Володимир Зеленський в заяві для ЗМІ за підсумками багатосторонньої зустрічі з президентами Молдови, Румунії та Польщі в Кишиневі, повідомляється на сайті глави держави.

За словами Зеленського, військова загроза для України залишається на високому рівні. Особливо гостро рівень загрози виявляється з півночі, де Білорусь використовують як додатковий плацдарм для агресивних дій.

Крім того, небезпеку становлять російські війська в Придністровському регіоні Молдови, в Абхазії і Південній Осетії. Активна мілітаризація Кримського півострова поставила під загрозу морське судноплавство і торгівлю в регіоні.

"Ми маємо спільно відбивати ці сучасні виклики. З цією метою Україна вийшла з ініціативою посилити взаємодію по лінії військово-морських сил причорноморських держав. Ми пропонуємо нашим колегам - і Румунії, і Молдові - також долучитися до цієї ініціативи", - закликав президент.

Він додав, що Україна також виступає за посилення присутності в регіоні Чорного моря сил і засобів країн-членів НАТО, і за розширення програм спільних навчань і тренувань.

Зеленський закликав об'єднати зусилля "як сусіди, які мають спільне минуле, як партнери, однаково бачать майбутнє, як дружні і братерські народи заради успіху наших дружніх і братерських народів".

Як повідомляв "Апостроф", раніше Зеленський назвав свої досягнення на посту президента і заявив, що Україна може бути європейської вітриною.